De raad sprak vorige week met de commissaris van de Koning over de toekomst van Laren. Foto: Désirée Niekus
De raad sprak vorige week met de commissaris van de Koning over de toekomst van Laren. Foto: Désirée Niekus

Eenheid BEL voor Laren leidend in toekomst

Algemeen

LAREN - De eenheid van de BEL-gemeenten is voor Laren leidend in de toekomst. Dat staat in de conceptreactie aan de provincie op de vraag of de gemeente deel wil nemen aan de bestuurskrachtmeting. Vanavond staat deze reactie op de agenda van de raadsvergadering.

In de conceptbrief laat Laren weten dat de gemeente wel wil meewerken aan een bestuurskrachtmeting, in tegenstelling tot buurgemeente Blaricum.

Discussie
"Wij denken dat een bestuurskrachtmeting kan bijdragen aan de discussie over de toekomst van Laren, maar stellen wel dat het bestuurskrachtonderzoek in alle objectiviteit moet plaatsvinden, tussen de gemeenten vergelijkbaar zou moeten zijn en dat er niet op voorhand voornemens over eventuele herindeling aan mogen worden verbonden."

Aandachtspunten
De gemeente Laren verbindt aan deelname wel de volgende procedurele aandachtspunten:
- het wordt een objectief onderzoek, verricht door een onafhankelijke partij en vindt plaats in samenspraak met de gemeente Laren;
- de uitkomsten van het onderzoek worden met het college en de raad van Laren gedeeld en besproken voordat er conclusies worden getrokken;
- met het college en de raad zal, indien de resultaten van het bestuurskrachtonderzoek daar aanleiding toe geven, nader overleg plaatsvinden over wenselijkheid en inhoud van een eventueel vervolgtraject.

Inwoners betrekken
De PvdA dient vanavond een voorstel in om ook de inwoners bij het proces te betrekken. In Eemnes wordt hiervoor een dialoog voor in gang gezet.

De partij wil dat het college op korte termijn onderzoekt of hierbij kan worden aangesloten en daarover ook met Blaricum te overleggen.

Uit de krant