Laren 1939: Links Steef Grose met zijn hond Robbie en zijn vrouw Margaretha Roolfs, rechts spanjestrijder Jan Kramer.
Laren 1939: Links Steef Grose met zijn hond Robbie en zijn vrouw Margaretha Roolfs, rechts spanjestrijder Jan Kramer.

Ook uit Blaricum en Laren trokken ze ten strijde

Cultureel

BLARICUM/LAREN - Veel jongens en een enkele vrouw uit 't Gooi hebben in de jaren dertig van de vorige eeuw gestreden tegen het fascisme in Spanje. Toch is deze Spaanse burgeroorlog in Nederland een vergeten oorlog.

Ten onrechte, vindt historica en schrijfster Yvonne Scholten. Zij brengt hun levensverhalen in kaart op de nieuwe website spanjestrijders.nl, waaronder die van Joop de Groot en Stef Grose.

Verzetshelden
Ik kom uit een rood nest en in mijn jeugd was de Spaanse burgeroorlog nog geen ver verleden. Voor mijn vader en moeder waren deze oud-strijders verzetshelden", vertelt Scholten.

In haar werk, onder meer als correspondent in Italië en als radioprogrammamaker van het feministische 'Hoor Haar', is deze oorlog altijd een aansprekend onderwerp gebleven.

Documentaire
"In Italië heb ik veel met oud-strijders gesproken en voor Hoor Haar heb ik een documentaire over de vrouwen in de burgeroorlog gemaakt", weet ze zich nog te herinneren.

Na haar pensionering heeft ze de draad weer opgepakt door het schrijven van twee boeken over de Spanjestrijders. "In 2011 heb ik een biografie geschreven van Fanny Schoonheyt."

Vrouwen
"Zij was de enige Nederlandse strijdster die meegevochten heeft en in de Spaanse kranten de Koningin van de Mitrailleur werd genoemd. Bij elkaar zijn er dertig Nederlandse vrouwen naar Spanje vertrokken - onder wie Albertha Groen die korte tijd in 't Gooi heeft gewoond - maar zij werkten meestal als verpleegster of chauffeur" legt ze uit.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant