De varkens van Livar leven op kleinschalige boerderijen en kunnen lekker buiten lopen.
De varkens van Livar leven op kleinschalige boerderijen en kunnen lekker buiten lopen. (Foto: Stefan Koopmans )
advertorial

Slagerij Stut verkoopt vlees van gelukkige varkens

  Bedrijven

door Astrid Maas

BLARICUM Slagerij Stut heeft viermaal goud gewonnen bij de Nationale Slagers Vak Wedstrijd 2019/2020.

"Ik ben, samen met mijn team, heel trots dat we deze prijzen hebben gewonnen", vertelt eigenaar Paul Stut. "We doen elk jaar mee aan de Nationale Slagers Vak Wedstrijden zodat onze producten gekeurd worden door een vakjury. Deze wedstrijden houden ons scherp en inspireren ons om nieuwe producten te ontwikkelen."

Scharrelvarkens

Dit jaar heeft ambachtelijke slagerij Stut goud gekregen voor de rookworst, gegrilde poussin met citroengras en koriander, rosé gebraden varkensfilet en pittig Indisch rundvlees. "Ons varkensvlees, zoals de rookworst en varkensfilet, komt bij Livar vandaan. De monniken van Abdij Lilbosch in Echt hadden al zo'n honderd jaar scharrelvarkens rondlopen volgens de eeuwenoude traditie van de abdij. De monniken hebben zich twintig jaar geleden aangesloten bij het bedrijf Livar en zo is het Limburgs Kloostervarken ontstaan."

Wroeten in de modder

"De varkens leven op kleinschalige boerderijen en kunnen buiten lopen op het gras, lekker wroeten in de modder of binnen comfortabel genieten van het warme stro. Het varkensvlees van Livar staat garant voor eerlijk vlees met een unieke smaak. De varkens hebben een stressvrij en gelukkig bestaan en krijgen als voer de beste Limburgse granen. Het vlees heeft een natuurlijke smaak en is sappig en doorregen en daardoor zeer mals. De focus van Livar ligt volledig op dierenwelzijn volgens de hoogste standaarden van de Dierenbescherming en daarom heeft het vlees ook de drie sterren van het Beter Leven Keurmerk."

55 jaar in Blaricum

De opa van Paul, Wim Stut, is een slagerij begonnen in Amsterdam. "Mijn vader Harry werkte bij mijn opa, maar besloot om in Blaricum zijn eigen slagerij te beginnen. Slagerij Stut zit hier nu 55 jaar en ik werk er 25 jaar. Met ons team maken we een groot deel van de vleeswaren zelf en ook producten zoals slavinken, cordon bleu, worsten en gebraden gehaktballen. Daarnaast maken we ook diverse soepen en maaltijden. Als klanten bij ons vlees kopen, krijgen ze advies hoe ze dit het best kunnen bereiden. Bij stukken vlees krijgen de klanten een bereidingsadvies op papier mee naar huis en bij vlugklaarartikelen staat de bereiding meestal op de kassabon. We weten uit ervaring dat veel klanten dit zeer waarderen."

Slagerij Stut zit aan de Schoolstraat 2a in Blaricum, 035-538 34 30. Meer informatie staat op www.slagerijstut.nl.

Meer berichten