Villa Florian met rechts achteraan het bedrijventerrein.
Villa Florian met rechts achteraan het bedrijventerrein. Foto: Gemeente Blaricum

Integrale controle bedrijventerrein Blaricummermeent: ‘Drugslabs, witwassen of fraude met gemeenschapsgeld tegengaan’

Bedrijven

BLARICUM - Gemeente Blaricum, de politie, Voedsel- en Warenautoriteit, Omgevingsdienst en de Belastingdienst hebben een controle uitgevoerd op het bedrijventerrein in de Blaricummermeent. Veertien bedrijven werden op wettelijke overtredingen gecontroleerd.

“Wij hechten zeer aan veilig en eerlijk ondernemerschap”, aldus een woordvoerder van gemeente Blaricum. “Dat betekent dat de regels worden nageleefd, er een gelijk speelveld is voor bedrijven en dat criminaliteit geen ruimte krijgt. Samen met toezichthouders van andere overheidsdiensten zien wij daarop toe en dat doen we met integrale controles.”

Effectiever handhaven

De controle werd uitgevoerd door het Bestuurlijk Interventie Team (BIT), waarin de zes regiogemeenten hun krachten bundelen om lokaal effectiever te kunnen handhaven. Bij deze controle waren de gemeentelijke handhavers, politie, Voedsel- en Warenautoriteit, Omgevingsdienst en de Belastingdienst aanwezig. 

Tijdens de controle zijn er overtredingen geconstateerd op het gebied van wetgeving op sociaal gebied, milieuwetgeving en op het geldende bestemmingsplan. De betrokken partners stellen een aanpak op om deze overtredingen te verhelpen. 

Drugslabs, witwassen of fraude

“Onze activiteiten op het gebied van veiligheid zijn erop gericht om in Blaricum criminelen geen kans te geven”, vertelt burgemeester Barbara de Reijke. “Drugslabs, witwassen of fraude met gemeenschapsgeld willen we tegengaan. Dat kunnen we als gemeente niet alleen en daarom voeren we controles uit waarin onze handhavers nauw samenwerken met de politie, Belastingdienst en arbeidsinspectie. Door goed samen te werken tijdens deze controles willen we ondermijnende activiteiten opsporen. Zo dragen we bij aan een veilige samenleving en een gezond ondernemingsklimaat.”

Ze vervolgt: “Wij spreken over ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Door als één overheid samen te werken, kunnen we met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief optreden tegen misstanden. 

Ondermijning tegengaan kan de overheid niet alleen. “We horen het graag als u opmerkelijke zaken ziet of hoort. Meld bijzonderheden via 0900-8844 (geen spoed, wel politie) of via Meld Misdaad Anoniem op 0800- 7000.” 

Kijk voor meer informatie en verhalen over ondermijning op www.stopondermijningsamen.nl.

Uit de krant