Krakers nog altijd in leegstand huis aan de Frans Langeveldlaan.
Krakers nog altijd in leegstand huis aan de Frans Langeveldlaan. Foto: © Bob Awick

Krakers nog altijd in Larens ‘spookhuis’; gemeente weinig invloed op situatie

Buurt & Wijk

LAREN - De politie kreeg eind maart een melding van een inbraak aan de Frans Langeveldlaan in Laren. Al snel bleek het niet om een inbraak te gaan, maar om krakers die hun intrek in de woning hebben genomen. De krakers zitten tot op heden in het pand.

Het verlaten en verwaarloosde ‘spookhuis’ aan de Frans Langeveldlaan is een begrip in het dorp. Al zo’n kleine dertig jaar staat de woning leeg en wordt ook niet onderhouden. Nu is het pand gekraakt. 

Onrust in omgeving

De gemeente vindt de situatie ongewenst, vooral omdat dit tot onrust kan leiden in de omgeving. “De afgelopen periode hebben we meerdere pogingen gedaan om in contact te komen met de eigenaar van de woning en dat is niet gelukt”, laat een woordvoerder weten.

De gemeente is op donderdag 28 maart in gesprek gegaan met een vertegenwoordiger van de buurt en met de dochter van de eigenaar van de woning. “We zijn heel blij dat de dochter van de woningeigenaar nu wel in beeld is”, aldus de woordvoerder.

“Onze rol in deze zaak is vooral om de rust en veiligheid in de buurt te bewaken en om de eigenaar van het pand in beeld te krijgen. De eigenaar (of gemachtigde) van de woning zal in contact treden met de krakers. Juridisch gezien heeft de gemeente weinig invloed op deze situatie, wel blijven we met de dochter van de eigenaar in contact en bieden we ondersteuning waar nodig. In de buurt zelf houden handhavers toezicht.”

Uit de krant