Singer Laren krijgt toch coronacompensatie van het Rijk

  Cultureel

LAREN - Singer Laren krijgt toch coronacompensatie van het Rijk. Het museum valt onder de Compensatieregeling Coronacrisis Musea > 100.000 bezoekers. Hoeveel geld het museum krijgt is nog niet bekend.

In de eerste instantie kregen alleen Rijksmusea steun van het Rijk. Nu is er door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap binnen het steunpakket voor cultuur van 300 miljoen euro ook budget beschikbaar gesteld om andere musea als vitale onderdelen in de culturele infrastructuur in stand te houden. Hiermee wordt ook de werkgelegenheid in de sector zoveel mogelijk gewaarborgd.

Steunpakket
Met de Compensatieregeling Coronacrisis Musea > 100.000 bezoekers geeft het Mondriaan Fonds uitvoering aan de uitwerking van dit steunpakket. De regeling matcht de bijdragen van gemeenten en provincies aan het museum.

Het museum is blij met deze steun. “De gemeente Laren is vanaf de oprichting van de Stichting Singer Memorial Foundation in 1956 mede ‘founding partner’ en heeft ons altijd gesteund in goede en slechte tijden. Museum Singer Laren is als regionaal museum met een landelijke uitstraling bovengemiddeld afhankelijk van publieksinkomsten”, legt algemeen directeur Evert van Os uit.

Continuïteit
“Singer Laren genereert 94% van haar eigen inkomsten zelf. Nu de coronacrisis onze sector hard treft, ben ik zeer verheugd dat het Rijk - in de vorm van het Ministerie van OC&W en het Mondriaan Fonds - ons deels compenseert voor het verlies aan eigen inkomsten. Samen met de gemeente en het Rijk zetten wij ons maximaal in om de continuïteit van Singer Laren en het rijke culturele aanbod voor de toekomst veilig te stellen.”

Het museum moest 18 maart haar deuren sluiten vanwege het coronavirus. Op 1 juni werd de beeldentuin weer geopend en op 30 juni het museum zelf. Sinds die tijd is er dagelijks hooguit 50 procent van het normale aantal bezoekers langs geweest en vaak ook minder. Het programma in het theater ligt nog steeds stil. Hoe Singer Laren uiteindelijk uit de crisis zal komen, is afwachten.

Meer berichten