Burgemeester Joan de Zwart-Bloch: "Het wordt een andere kermisweek dan andere jaren."
Burgemeester Joan de Zwart-Bloch: "Het wordt een andere kermisweek dan andere jaren." Foto: Bob Awick

Kermis Blaricum dit jaar kleinschaliger door coronacrisis

Cultureel

BLARICUM - Om de Blaricumse Kermis dit jaar door te kunnen laten gaan, zijn een aantal randvoorwaarden opgesteld. Dit maakte de gemeente op 25 juni bekend.

De kermis vindt dit jaar plaats op 16, 17 en 18 augustus. In de afbouw van de coronacrisis zijn er weer meer evenementen mogelijk, maar wel onder bepaalde voorwaarden. De voorwaarden voor de Blaricumse Kermis hebben betrekking op de locatie, horeca en activiteiten van de Oranjevereniging. 

Locatie

De kermisattracties zullen niet in het centrum, maar op het Harde worden geplaatst. Deze locatie biedt meer ruimte om de randvoorwaarden te kunnen toepassen. De attracties zijn geopend van 12.00 uur tot 22.00 uur. De gemeente organiseert rondom het Harde parkeergelegenheid, toezicht en beveiliging. De omwonenden van het Harde zijn hierover geïnformeerd. 

Horeca

De horeca zal volgens reguliere exploitatie kunnen werken. Er is echter geen capaciteit om de grootschalige opzet van voorgaande jaren onder de huidige omstandigheden uit te kunnen voeren. Dat betekent geen tenten op de  openbare weg, buitenbars of extra muziekgelegenheden. Ook moet er in de horeca gewerkt worden met de anderhalve meter afstand.  Daarbij kan de horeca ervoor kiezen om te werken met kaartverkoop en corona-toegangsbewijzen, te weten een negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs. Op die manier hoeft de afstand niet gehouden worden in de horecagelegenheden. De gemeente is met de horeca in gesprek om te bepalen op welke manier zij hieraan invulling wensen te geven.

Oranjevereniging

De activiteiten van de Oranjevereniging kunnen in beperkte en aangepaste vorm plaatsvinden. Het gaat dan vooral om de activiteiten waarbij de benodigde ruimte voor anderhalve meter afstand gehouden kan worden. De Oranjevereniging beraadt zich momenteel in overleg met de gemeente op welke wijze zij hieraan vorm kunnen geven.

Anders dan andere jaren

Bij het bepalen van de randvoorwaarden spelen onder andere de huidige en verwachte coronaregels, waaronder het vaccinatiebewijs, een rol. Ook speelt de beperkte voorbereidingstijd sinds de versoepelingen mee, evenals de capaciteitsbeperkingen bij politie en toezichthouders na een intensief coronajaar. 

Met de randvoorwaarden verwacht de gemeente in samenwerking met alle partijen van de Blaricumse Kermis toch een leuk feest voor het dorp neer te kunnen zetten. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch vertelt: “Het wordt een andere kermisweek dan andere jaren, maar we zijn blij dat er toch ruimte is om binnen de beperkingen een aantal festiviteiten te organiseren. Daar zijn we als samenleving wel aan toe.”

Uit de krant