Jongeren van het Papageno Huis aan het repeteren.
Jongeren van het Papageno Huis aan het repeteren. Foto: Papageno Huis

Het belang van muziek in het Papageno Huis

Cultureel

LAREN - Jongeren met autisme wonen en leren in het Papageno Huis in Laren. Er zijn verschillende terreinen waarop de jongeren zich hier kunnen ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld in de horeca of op het creatieve vlak zoals muziek.

Onder leiding van een professional en samen met twee bevlogen vrijwilligers wordt in het Papageno Huis regelmatig muziek gemaakt. De jongeren bespelen verschillende instrumenten, zoals gitaar, piano, percussie en fluit. Ook wordt er meerstemmig gezongen.

Optreden
Er wordt uiteraard niet alleen gerepeteerd, er wordt ook regelmatig opgetreden. Zo was er recent een succesvol optreden tijdens de Voorjaarsmarkt in het Papageno Huis. Maandenlang is er gewerkt aan nieuw repertoire, waarbij de jongeren zelf nummers in mochten brengen.

Dit leverde een zeer divers programma op: van Neil Young tot kinderliedjes en van Nirvana tot Trijntje Oosterhuis. Eén van de nummers ontroerde het publiek op de Voorjaarsmarkt zelfs tot tranen aan toe. Terwijl het applaus nog naklinkt, wordt er alweer hard geoefend voor het volgende optreden.

Ontwikkelen
“Het is mooi om te zien hoe de jongeren zich ontwikkelen. Ze komen steeds meer uit hun comfort zone, in de veilige omgeving die hen geboden wordt”, laat het Papageno Huis weten.

“Zo is er een jongere die voorheen slechts aanwezig was en niet actief meedeed en die nu muzieknummers inbrengt en van zich laat horen.”

Schrijven en componeren
“Een andere jongere schrijft teksten, waarna de hele groep meehelpt met het componeren van de begeleidende muziek.”

“Het belangrijkste van de muziekgroepen is dat er veel plezier wordt gemaakt in een veilige omgeving, zodat de jongeren zich kunnen ontwikkelen en door zichzelf te zijn deel uit kunnen maken van de groep.

Uit de krant