Sigrid van der Linden en Christien Kuysters
Sigrid van der Linden en Christien Kuysters

Papageno Huis haalt buitenwereld binnen met eigen koor

  Cultureel

LAREN - Sigrid van der Linden kijkt met een goed gevoel terug op de eerste intakeworkshop voor het Papageno koor in oprichting. "De groep vond het leuk om elkaar te horen zingen en musiceerde na afloop samen."

Als het enthousiasme in de volgende twee workshops ook zo groot is, gaat het zeker goed komen met dit koor, is haar stellige overtuiging. "Ik hoop dat we dan voor de jaarwisseling een eerste kleine presentatie kunnen geven."

Ervaring
Haar eerste ervaring als dirigent deed Sigrid van der Linden op als veertienjarig meisje. Haar vader, componist-dirigent Nico van der Linden, vroeg op een onbewaakt ogenblik of zij een koor met negentig kinderen wilde dirigeren. "'Kun je best", zei hij.

"En hij had gelijk. Later heb ik bij de klassieke-muziekafdelingen van TROS-radio en Joop van den Ende gewerkt, maar het coachen van musici heb ik nooit losgelaten. Het muzikaal leiden van het Papageno koor is in dat opzicht een mooie ervaring", klinkt het enthousiast.

Intakeworkshop
Het idee om een eigen koor te beginnen heeft de ervaren zangeres en dirigente samen met Pascal Rijnders, directeur van het Papageno Huis, uitgedacht. De eerste intakeworkshop voor het koor was in oktober, een tweede en derde liggen nog in het verschiet.

Van der Linden hoopt uit de drie workshops dertig enthousiaste koorleden over te houden. Een niet onmogelijke opgave, zo blijkt, want 24 zangers deden de eerste keer al mee en voor de tweede workshop hebben zich 14 mensen ingeschreven.

Zangervaring niet nodig
"Zangervaring is niet nodig, maar de stem moet wel zuiver zijn", zegt ze beslist. "Ik houd niet van aanrommelen. Het is echt mijn bedoeling om het beste uit de koorleden en mijzelf te halen. Met minder moeten we geen genoegen willen nemen, maar een goede sfeer en plezier in het zingen zijn zeker zo belangrijk."

"Daarom hebben we niet voor individuele audities, maar voor een workshop gekozen, waarin iedereen zijn stem kon laten horen." Een vorm die volgens Christien Kuysters, verantwoordelijk voor de organisatorische kant, goed heeft uitgepakt.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten