Kok Robbert Jan met een van de leerlingen in de keuken van het Papagenohuis.
Kok Robbert Jan met een van de leerlingen in de keuken van het Papagenohuis. Foto:

Kok leermeester ziet graag meer mensen in het Papageno Restaurant

Mensen

LAREN - “Het Papageno Terras is het rustigste terras van Laren waar de corona-regels heel strak worden nageleefd, dus ook oudere mensen kunnen veilig komen koffiedrinken of lunchen. Iedereen is van harte welkom om te komen kennismaken met dit bijzondere restaurant, deze zomer krijgen alle bezoekers een zakje koekjes gratis mee naar huis”, dat schrijft Robbert Jan Majoor, kok leermeester, in zijn blog op de website van het de Stichting Papageno.

Het terras hoort bij het Papageno Restaurant aan de Naarderstraat 77 in Laren en is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Op maandag krijgen de jongeren les en kunnen liefhebbers het trainingsmenuutje ophalen om thuis op te eten. 

Bijzondere jongeren
“Ik ben heel blij dat ik de stap heb kunnen zetten naar dit restaurant en deze manier van werken met de bijzondere jongeren met autisme. Ik zou alleen willen dat meer mensen het Papageno Restaurant zouden bezoeken. We maken zulke mooie producten. Alles is vers gemaakt; zelfs brood wordt in huis gebakken. Elke dag worden er verse taarten en koekjes gebakken en dagelijks zijn er nieuwe gerechten die door de jongeren zelf worden gemaakt.”

Robbert Jan Majoor werd twee jaar geleden geattendeerd door iemand die hem wees op de vacature voor chef in het Papageno Huis. “Ik had 20 jaar lang met plezier gewerkt bij een Larens restaurant en toen dat dicht ging ben ik bij een andere horecazaak gaan werken. Dat was mijn wereld; keihard knallen en zorgen dat alle gasten tevreden de deur uit gingen, daarna met het team nog iets drinken en dan moe en voldaan naar huis.”

Lunchrestaurant
Het was voor hem de gewoonste zaak van de wereld om alle avonden te werken. Maar door dat werk zag hij zijn kinderen voor zijn gevoel te weinig. “Daar kreeg ik last van en de vacature van het Papageno restaurant zette mij aan het denken… werken in en lunchrestaurant, zou dat iets voor mij zijn?”

Voordat hij een sollicitatiebrief stuurde, ging Robbert Jan eerst met zijn vriendin lunchen in het restaurant. “Ik was onder de indruk van het prachtige Papageno Huis én van het restaurant zelf. De jongeren in de bediening waren heel attent en het eten was heerlijk. Veel beter dan ik had gedacht van een restaurant waar mensen met autisme werken. Ik gaf complimentjes en de jongeren straalden van trots.”

Leergierig
Na een paar gesprekken kon hij aan de slag, maar ging eerst een dagdeel op proef werken. “Mijn vriendin werkte in de zorg en gaf me nuttige tips. De belangrijkste daarvan was: ‘blijf jezelf’. Eerlijk gezegd was ik best nerveus om kennis te maken met de jongeren, ik was de ‘harde’ horeca immers gewend. Vanaf het eerste moment voelde ik me thuis in de Papageno keuken, er heerste rust en de jongeren waren heel leergierig. Mijn nieuwe collega’s zorgden ervoor dat ik me direct welkom voelde. Ik was heel blij dat ik hier mocht gaan werken.”

Inmiddels zou hij niet anders meer willen. “Ik kan de jongeren veel leren over het horecavak en over alles wat met eten te maken heeft. Maar ik leer ook heel veel van de jongeren zelf. Ze voelen het bijvoorbeeld meteen als ik niet goed in mijn vel zit en zeggen dat ook direct tegen me. We communiceren heel open met elkaar over het werk maar ook over hun eigen leven en dan is het heel fijn dat ik hun een stapje verder mag helpen in hun ontwikkeling.”

Reserveren kan via horeca@stichtingpapageno.nl of 035-5388091. In de Papageno Webshop zijn ook overheerlijke producten uit de keuken te bestellen, zoals verse taarten en BBQ pakketten.

Julia is één van de jongeren die in het Papageno restaurant werkt. (Foto: Yvonne Verburg)

Afbeelding
Gooise gemeenten: extra opvangplekken Oekraïners niet haalbaar Mensen 14 mei, 16:30
Afbeelding
100ste leerling voor International School Laren Mensen 14 mei, 12:28
Afbeelding
Kennismaken met Bowls Club ‘t Gooi Sport 14 mei, 07:24
Afbeelding
Museum Singer Laren is BNA Beste Gebouw én wint Publieksprijs Bedrijven 13 mei, 18:37
Afbeelding
Oekraïense vrouwen verwend Bedrijven 13 mei, 11:45
Afbeelding
Ds. Job de Bruijn neemt officieel afscheid Mensen 13 mei, 08:53
Afbeelding
Sleuteloverdracht Ruijtershof in Zuidpolder Eemnes Buurt / wijk 12 mei, 16:14

Uit de krant