Burgemeester Nanning Mol reikt pastoor Jan Vriend een gemeentelijke erepenning.
Burgemeester Nanning Mol reikt pastoor Jan Vriend een gemeentelijke erepenning. Foto: Joost Enkelaar

Gemeentelijke erepenning Laren voor pastoor Jan Vriend

Mensen

LAREN - Burgemeester Nanning Mol mocht in een volle basiliek de erepenning van de gemeente Laren uitreiken aan pastoor Jan Vriend.

Dat gebeurde in de Sint Jansbasiliek na afloop van de Eucharistievering op 3 juli ter gelegenheid van het afscheid na 41 jaar.

Tijdens het uitreiken van de erepenning sprak de burgemeester zijn dank uit: “U laat geen kans onbenut om te benadrukken dat u altijd bent geholpen door betrokken parochianen en dorpsgenoten.”

Diep respect
“Velen van hen konden wij ontmoeten bij de afgelopen Sint Jansprocessie, zoals de Broederschap van Sint Jan. En zij zijn vaak niet alleen betrokken bij de kerk, maar ook bij het dorp.”

“U hebt uw functie, en daarmee ook de last die daarmee samenkomt, alleen gedragen, 41 jaar lang. Dat is heel bijzonder. Daarmee heeft u voor Laren een enorm offer gemaakt. Daarvoor wil ik u namens alle inwoners een diep respect betonen.”

Sint Jansprocessie
De laatste zondag van juni was de Sint Jansprocessie in Laren. Voor de Katholieke Laarder is dit een uiting van geloofsbeleving. Voor anderen is het een diepgewortelde traditie om terug te keren naar geboortegrond en familie.

Onder de leiding van pastoor Jan Vriend, gesteund door de aloude Broederschap van Sint Jan en vele vrijwilligers, heeft deze processie roerige jaren overleefd en kan er in Laren nog jaarlijks met elkaar de processie worden beleefd.

Projecten in het buitenland
Naast inzet in Laren heeft pastoor Vriend ook meerdere projecten in het buitenland gesteund. Een heel belangrijk project was Muttom, een arm dorp in India. Hier heeft father John Bosco huizen, scholen, een studiebeurzencentrum en het College for Arts and Science kunnen realiseren om hele generaties te helpen een beter leven op te bouwen.

De pastoor heeft veel gedaan om middelen bij elkaar te krijgen om John Bosco bij zijn missie te steunen. Dat geldt ook voor het kindertehuis in het Zuid-Afrikaanse Friersdale van Eemnesser pater Wijnand van Wegen.

In stilte dienend
De inzet en bijdrage van pastoor Vriend lieten zich kenmerken als rustig en bescheiden, handelend vanuit een hele duidelijke en heldere visie. En bovenal dienend. Als een stille diplomaat.

In stilte dienend is misschien ook wel de beste omschrijving voor de wijze waarop hij invulling gaf aan wat hij zelf beschouwde als het belangrijkste onderdeel van zijn werk: de pastorale zorg.

!
Afbeelding
Eemjazz weer te bewoneren in de Johanneskerk Cultureel 17 aug, 17:15
Afbeelding
Sluis Blaricummermeent moet beperkt schutten door droogte Natuur en Milieu 17 aug, 12:23
Afbeelding
Openbare laadpaal in de BEL-gemeenten vaak dichtbij Natuur en Milieu 16 aug, 17:25
Afbeelding
Jazz Festival terug in Laren Cultureel 16 aug, 12:12
Afbeelding
Noodkreet Voedselbank voor een Algemeen Coördinator en ruimte voor winteropslag Algemeen 15 aug, 13:48
Afbeelding
Feestelijk borrel voor Larense vrijwilligers Buurt & wijk 15 aug, 07:56
Afbeelding
Carminis Consort met ‘Cantate et Laudate’ Cultureel 14 aug, 15:56

Uit de krant