Veehouder Bert Majoor: 'Boer zijn is geen vak. Het zit in je' | Laarder Courant
Bert Majoor tussen zijn roodbonte Montbéliarde koeien, een sterk ras uit de Franse Jura.
Bert Majoor tussen zijn roodbonte Montbéliarde koeien, een sterk ras uit de Franse Jura. (Foto: Bob Awick)

Veehouder Bert Majoor: 'Boer zijn is geen vak. Het zit in je'

  Natuur en Milieu

EEMNES - Het agrarisch bedrijf is nog springlevend in Eemnes. In de Eempolder zijn rond de dertig veehouders actief. Deze week vertelt Bert Majoor als laatste van drie agrariërs over zijn veehouderij.

"Die roodwitte koppen. Dat is toch prachtig", wijst melkveehouder Bert Majoor. De koeien staan een beetje loom te kauwen op het gras op deze warme zomerdag. Aan de horizon rijkt de toren van de Hervormde kerk van Eemnes tot ver in de strakblauwe lucht.

Dankbaar
"Ik ben mijn ouders nog steeds dankbaar dat zij bijna dertig jaar geleden de stap hebben gezet om van Laren naar Eemnes te verhuizen. Daardoor kreeg ik de kans dit mooie bedrijf voort te zetten."

Majoor maakt de werkelijkheid niet mooier dan deze is. Het is als boer van 85 koeien en zestig stuks jongvee hard werken. 's Ochtends begint de dag om half zeven als hij de koeien voor de eerste keer melkt, voert en de kalfjes verzorgt.

Hele jaar door
Daarna is er altijd wel wat te doen op de boerderij. Grasmaaien in de zomer, hooien bij mooi droog weer en het hele jaar door het onderhoud van schuren, erf en machines.

Rond vier uur 's middags is het alweer tijd voor een tweede voederronde, gevolgd door een tweede keer melken aan het begin van de avond. "Tussen de twee melkrondes zit ongeveer twaalf uur", legt Majoor uit.

Vakantie
Op vakantie gaat hij wel, dat moet gewoon kunnen vindt de Eemnesser boer, maar daarbuiten gaat het werk altijd door. "Ik maak werkweken van tachtig uur of meer", geeft hij aan.

Hij voegt er lachend aan toe: "Zondag is mijn vrije dag, dan werk ik maar zes uur. Ik vind het niet erg, want ik krijg er deze schitterende plek en een mooi boerenbedrijf voor terug", klinkt het opgewekt.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten