Afbeelding
Foto: Archief

Geen beeld van taken leidde tot uitblijven onderhoud Gooiergracht

Natuur en Milieu

BEL - De BEL-gemeenten hebben vorig jaar besloten om samen met Waterschap Amstel Gooi & Vecht de watergang Gooiergracht integraal aan te pakken. Daarvoor is inmiddels een visie en uitvoeringsprogramma opgesteld. 

De watergang Gooiergracht ligt op de grens van gemeente Blaricum, Eemnes en Laren. Het plan is om de Gooiergracht toekomstbestendig te maken door de gracht de saneren (kwaliteitsbaggeren), de wet- en regelgeving rondom het onderhouden en beheren van de gracht te vernieuwen en de status ‘primaire watergang’ aan de gracht toe te kennen. Hiervoor wordt de Gemeenschappelijke Regeling Gooiergracht en Vijzelgemaal Eemmeer opgeheven. 

Ontwikkelingen

“De Gooiergracht heeft een functie in het afvoeren van water uit de rioolwaterzuiveringen van Hilversum en Blaricum, het bergen en afvoeren van (extreme) regenval en het vasthouden van water bij droogte”, schrijven de gemeenten in een informatiebrief. 

“Het direct omliggende gebied wordt ook gebruikt voor recreatie en heeft landschappelijke potentie. Het klimaat verandert, wat met name merkbaar zal zijn in vaker en heftiger voorkomende weersextremen. Ook neemt het inwoneraantal van de gemeenten Blaricum, Laren en Eemnes langzaam toe en wordt er gesproken over het eventueel verplaatsen en samenvoegen van de Rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) in Blaricum en Huizen.” 

“Deze ontwikkelingen hebben invloed op de gewenste inrichting en beheer/onderhoud van zowel de Gooiergracht, als de direct omliggende omgeving. Ook ligt er een opgave tot sanering van de waterbodem van de Gooiergracht.”

Samenhang

De Omgevingswet verlangt van (lokale) overheden dat zij in samenhang besluiten over de fysieke leefomgeving en dat zij inwoners en stakeholders daar nadrukkelijk bij betrekken. 

“Door de bijzondere historie van de Gooiergracht en een aantal juridische en bestuurlijke wijzigingen sinds het oprichten van de gemeenschappelijke regeling in 1960, was er tot voorkort bij de BEL-gemeenten en Waterschap Amstel Gooi & Vecht geen gezamenlijk beeld van de taken en verantwoordelijkheden rondom de gracht. Dit heeft geleid tot het uitblijven van onderhoud, sanering en opwaardering van de Gooiergracht, waar nu verandering in komt.”

Uit de krant