Afbeelding

NK Tegelwippen weer in Blaricum, Eemnes en Laren: ‘Ook dit jaar een onderlinge strijd’

Natuur & Milieu

BEL - Gemeente Blaricum, Eemnes en Laren doen dit jaar opnieuw mee met het NK Tegelwippen en vragen aan bewoners om vanaf komende donderdag 21 maart tot en met donderdag 31 oktober zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. 

De drie gemeenten vervangen zelf ook zoveel mogelijk tegels voor groen in de openbare ruimten. “We willen onze dorpen graag klimaatbestendig maken, maar ook (nog) groener”, aldus een woordvoerder van de BEL-gemeenten. “Gras, bloemen, planten, bomen en struiken zijn prettig voor mensen, vogels, insecten en andere dieren en maken de omgeving mooier.”

Praktisch nut

Naast dat een groene omgeving mooier is dan stenen tegels, heeft het tegelwippen ook nog een praktisch nut. “Zo zorgt groen in hete zomers voor meer koelte dan tegels. Daarnaast kan meer groen wateroverlast voorkomen. Regenwater kan zonder tegels namelijk direct in de bodem zakken op de plek waar het valt. Zo voorkomen we dat het via het riool wordt afgevoerd en bij hoosbuien voor wateroverlast zorgt. Alle reden dus om tegels te wippen!” 

Onderlinge strijd

Blaricum, Eemnes en Laren gaan voor de tweede keer ook de onderlinge strijd met elkaar aan. Vorig jaar werden de meeste tegels (1.199) gewipt in Eemnes, in Blaricum waren dat er 1.169 en Laren eindigde op de laatste plek met 1.034 tegels. 

Gratis ophalen

Om het voor iedereen extra makkelijk te maken, haalt de buitendienst van de BEL-gemeenten de gewipte tegels gratis op. Meer informatie over het NK Tegelwippen staat op www.nk-tegelwippen.nl

Uit de krant