Het is belangrijk dat dieren rust hebben om hun jongen groot te brengen.
Het is belangrijk dat dieren rust hebben om hun jongen groot te brengen. Foto: Nel Appelmelk

Natuurorganisaties slaan handen ineen: ‘Gun dieren rust om jongen groot te brengen’

Natuur & Milieu

BEL - Het broedseizoen is begonnen. Boswachters van verschillende natuurorganisaties vragen bezoekers daarom rekening te houden met kwetsbare dieren in de natuurgebieden zodat ze rust hebben om hun jongen groot te brengen. 

“We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur tot onze beschikking”, vertelt Daan, een boswachter van het Goois Natuurreservaat. “Daarom is het van extra groot belang dat mensen die te gast zijn in de natuurgebieden zich ervan bewust zijn wat de impact van hun gedrag is op de natuur en de dieren die zich in dit seizoen voortplanten.”

De verstoring komt onder andere door loslopende honden, mensen die van het pad afwijken en plekken betreden waar geen mensen mogen komen. “Maar ook afval dat bezoekers achterlaten in de natuur is een probleem. Vogels gebruiken de rommel bijvoorbeeld in hun nest waar kuikens in verstrikt kunnen raken”, aldus de boswachter.

Regels

Hij vervolgt: “Als bezoekers zich aan de regels houden door op de paden te blijven, hun afval mee naar huis te nemen en hun hond aangelijnd te houden, helpen ze om van dit broedseizoen, dat loopt tot 15 juli, een succes te maken.”

Tijdens het broedseizoen zoeken dieren partners, broeden zij eieren uit en worden er talloze dieren geboren. “Daarom is rust in de natuur van groot belang, maar helaas merken boswachters dat niet iedereen rekening houdt met het broedseizoen”, laten organisaties Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer weten. 

Kraamvisite

In het voorjaar stijgt de temperatuur en beginnen dieren met de voorbereidingen van de voortplanting. “Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk is voor een kersvers gezin. Samen kunnen bezoekers van natuurgebieden ervoor zorgen dat de dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben.”

Uit de krant