Partnerbijdrage

Mijn hypotheek oversluiten: wanneer ben ik precies goedkoper uit?

  Partnerbijdrages

Wanneer je een lopende hypotheek hebt, loont het om af en toe te kijken of je de maandlasten hiervan kunt verlagen. In de basis wordt de rente die je over een hypotheek betaalt voor een specifieke periode vastgezet. Je kunt er echter voor kiezen om je hypotheek te laten oversluiten. Dit betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit, waarmee je de lopende hypotheek in één keer aflost. Op deze manier vallen de maandlasten mogelijk lager uit in de komende jaren. Houd er rekening mee, dat een hypotheek oversluiten niet per definitie de voordeligste optie is. In dit artikel lees je hier meer over!  

Kosten voor een hypotheek oversluiten

Bij een hypotheek oversluiten dient met verschillende kostenposten rekening te worden gehouden. Een van deze kostenposten zijn de kosten voor onafhankelijk advies. Schakel een hypotheekadviseur in om je te laten adviseren over hetgeen in jouw situatie de voordeligste optie is. Zelf een hypotheek oversluiten is vaak erg lastig. Door voor een online hypotheekadviseur te kiezen ben je vaak voordeliger uit, dan wanneer je een hypotheekadviseur met een fysieke vestiging bezoekt. De verschillen liggen gemiddeld rond de 1.000 euro. 

Naast de kosten voor onafhankelijk advies betaal je ook voor het opnieuw laten taxeren van je woning. Evenals dat er bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek een hypotheekakte moet worden opgesteld door de notaris. Deze kosten lopen vaak al snel op tot een paar honderd euro.  

Boeterente voor het versneld aflossen van je hypotheek 

De grootste kostenpost bij een hypotheek oversluiten wordt gevormd door de boeterente die je betaalt, voor het versneld aflossen van je lopende hypotheek. De boeterente is een compensatie voor de rente die je huidige hypotheekverstrekker misloopt bij het oversluiten van de hypotheek. Het verschilt per hypotheekverstrekker hoe hoog deze rente is. Op internet vind je tools die je helpen bij het berekenen hiervan. Houd er rekening mee dat het uiteindelijke percentage nog iets kan afwijken. Een hypotheekadviseur kan je hierover informeren.  

Hypotheek oversluiten bij een lagere rente

In de basis is een hypotheek oversluiten enkel interessant wanneer je een nieuwe hypotheek af kunt sluiten tegen een lagere rente, of tegen aanzienlijk gunstigere voorwaarden. Kijk in beide gevallen of het financiële voordeel wat een hypotheek oversluiten je oplevert opweegt tegen de kosten die je hiervoor betaalt. Op basis van deze vergelijking kun je bepalen of een hypotheek oversluiten voor jou interessant is.

Meer berichten