De Kermisweek moet voor iedereen weer een feest worden, aldus de burgemeester.
De Kermisweek moet voor iedereen weer een feest worden, aldus de burgemeester. (Archieffoto: Bob Awick)

Kermisweek Blaricum soberder; vooral zaterdag- en zondagavond 'dode boel'

  Politie

BLARICUM - Voor de vandalen die vorig jaar tijdens de Kermisweek in Blaricum - vaak onder invloed van drank en drugs - voor veel overlast zorgden, is dit jaar tijdens de zestigste editie geen plaats. En dat heeft gevolgen voor het vijf dagen durende evenement, dat van 17 tot en met 21 augustus plaatsvindt.

De belangrijkste maatregel: op de zaterdag- en zondagavond mogen de drie deelnemende horecazaken Café d'Ouwe Tak, Het Vitus en Moeke Spijkstra geen live-muziek programmeren en tenten plaatsen. Tijdens de drie overige avonden moeten die drie horecazaken bovendien zelf de beveiliging regelen in de straten om hun onderkomen. Dat heeft ook te maken met het feit dat Blaricum - net als alle andere plaatsen - bij evenementen minder agenten dan de 28 van vorig jaar tot haar beschikking krijgt.

Dorps
Dat burgemeester Joan de Zwart-Bloch vrijdag bekend gemaakt. Aanleiding is de Kermisweek van vorig jaar, die volgens haar 'grillig' verliep en waarbij veel drank en drugs werd gebruikt en vandalen van alles vernielden. Het evenement moet daarom een meer 'dorps' karakter krijgen, vindt zij.

Uit een onderzoek van de gemeente bleek bovendien dat de meeste Blaricummers blij zijn met de kermis, echter er is veel overlast; ook en misschien wel vooral in de kleinere straten rondom het evenemententerrein. Bovendien hebben direct 26 aanwonenden tijdens een één-op-ééngesprek, aldus De Zwart-Bloch, duidelijk gemaakt dat de kermis weliswaar bij het dorp hoort maar de hoeveelheid overlast echt omlaag moet. 

Overigens, geen kwaad woord van de burgemeester over de dagelijkse activiteiten als het ringsteken, vossenjacht voor Solexen of het touwtrekken. Dat gaat allemaal gewoon door. 

Flessen wodka
Maar dat is het probleem ook helemaal niet. Het gaat met name om die zaterdag- en zondagavond. Dat feest gaat niet door. Er is dan is het in Blaricum 'een dode boel', is de boodschap van de burgemeester aan de niet-Blaricummers. En tijdens die overige avonden wordt de bezoekers duidelijk gemaakt dat flessen wodka niet het terrein op komen. "Het moet een feestje zijn", aldus De Zwart-Bloch, die wil benadrukken dat met nog meer politie en beveiliging het eigenlijk allang geen feestje meer is.

Dat het terrein als evenemententerrein wordt bestempeld en de horeca verantwoordelijk zijn voor een deel van de beveiliging, was al bekend bij de drie genoemde zaken. Over de mededeling dat de zaterdagavond niet doorgaat, zijn zij not amused, weet ook de burgemeester. Dat scheelt namelijk veel inkomsten. Zij zullen daarom zeker hun zegje doen komende dinsdagavond tijdens een zogenaamde rondetafelgesprek. Dit weekend komen zij bijeen om het collegebesluit te bespreken.

Meer berichten