Blaricum kiest voor wijziging provinciegrens | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
VVD-ers Jan Hooijtink en René Wiegel.
VVD-ers Jan Hooijtink en René Wiegel. (Foto: JR)

Blaricum kiest voor wijziging provinciegrens

  Politiek

LAREN/BLARICUM - Een meerderheid van de gemeenteraad van Blaricum (10 stemmen voor en 4 stemmen tegen) wil de overstap naar de provincie Utrecht maken. Hart voor Blaricum (HvB), De Blaricumse Partij (DBP), CDA en Democratisch Alternatief Blaricum (DAB) dienden hiertoe gisteravond een motie in om de provinciegrens te wijzigen. Dit zien D66 en VVD echter niet zitten. Vanavond wordt de motie in Laren ingediend.

VVD Blaricum gaf wel de voorzet om Laren, Blaricum, Eemnes én Baarn te laten fuseren tot nieuwe gemeente 'Eng tot Eem'. Jan Hooijtink vindt een fusie met Baarn interessanter dan met Huizen. De VVD-er kan zich maar moeilijk voorstellen dat Laren en Blaricum naar Utrecht vertrokken. Hij verwacht dat Haarlem haar plannen gewoon doorzet. De HBEL-fusie wordt massaal van de hand gewezen, in Huizen en in de BEL-dorpen.

Niels Rood uit Eemnes zijn blog: "Een wijziging van de provinciegrens is op zichzelf niet ondenkbaar, maar er zou zoveel water door de Vecht moeten voordat dit gerealiseerd kan worden, dat tegen die tijd iedereen die nog iets ziet in de herindeling in het het Gooi, vervangen, gepensioneerd of geëmigreerd is. Noord-Holland mag dan een moeizame relatie onderhouden met de eigenwijze Gooiers, zomaar afstaan zal de provincie zeker niet doen."

Steeds minder mensen zien de herindelingsplannen van Noord-Holland nog goed komen. Hilversum ziet ook al niets in een tussenstap. Rood: "Als Binnenlandse Zaken straks met een beleidskader komt waarin draagvlak voldoende aandacht krijgt, moet Haarlem de HBEL-fusie eindelijk eens uit het hoofd zetten."

Dat BEL-ambtenaren bij de fusie hun baan kwijt zouden raken, is volgens Laarder Noud Bijvoet pure bangmakerij van Larens Behoud. "Terwijl ze weten dat het niet klopt. Zeker ook ten opzichte van die ambtenaren zelf. Ambtenaren gaan gewoon over naar de nieuwe gemeente. De BEL gebruikt 30% van de salarissom voor externe inhuur en dat zal ongetwijfeld minder worden."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>