Utrecht CS rond 1970 vormt het middelpunt van de modelspoorbaan van de club.
Utrecht CS rond 1970 vormt het middelpunt van de modelspoorbaan van de club. Foto: ModelSpoorClub Huizen

Extra open dag bij jubilerende ModelSpoorClub Huizen

Vereniging

HUIZEN - ModelSpoorClubHuizen houdt zaterdag 16 maart van 10.00 tot 16.00 uur een extra open dag ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan van de vereniging. 

“De Modeltrein hobby is de laatste tijd enorm onder de aandacht gekomen door het populaire tv-programma De Grote Kleine Treinencompetitie van André van Duin bij omroep MAX”, laat de club weten. “Miljoenen mensen keken naar de verrichtingen van een aantal teams die in korte termijn een treinbaan in elkaar moesten zetten.”

Populair

Dat modeltreinen ook in Huizen populair zijn, weet de club al jaren. “De eerste gesprekjes om een modeltreinclub op te richten ontstonden al in 2001, direct na het terughalen van de Gooische Moordenaar naar Huizen. Veel belangstellenden, bijna 40.000, kwamen kijken hoe de Gooische Tram terug was op historische grond. Bij de kraampjes vonden diverse hobbyisten elkaar en werd er veel informatie gedeeld en werd het fundament gesmeed.”

Club opgericht

Het duurde tot 2011, maar toen werd de club opgericht met als doel een modulemodeltreinbaan te bouwen met als thema De Utrechtse Heuvelrug, van Utrecht tot aan het Gooimeer. Daarbij vormde station Utrecht CS het middelpunt, ontworpen door architect Sybold van Ravensteijn, zoals het er rond 1970 uitzag.

Enthousiasme

“Er werd begonnen in een lege ruimte van een peuterspeelzaal op de Slotplaats, maar al snel werd uitgeweken naar het Schooltje aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam. Daar werd met veel enthousiasme gewerkt aan de baan. Naast station Utrecht ontstonden prachtige bouwwerken als het helaas verdwenen Huizer Station, de Kalkovens, de Huizer Molen en de Botterwerf. Maar er werd verder gekeken naar de regio en ook de chocoladefabriek Bensdorp uit Bussum, de Schaapskooi in Blaricum, Flevorama, de stations Soest en Soesterberg verrezen in het model.

Verhuizen

Omdat er in Huizen naar nieuwe bouwlocaties werd gezocht, werd ModelSpoorClub Huizen verzocht om de locatie aan de Jan van Galenstraat vrij te maken. De gemeente Huizen beloofde wel mee te werken om een andere plek te vinden. De club vond in januari 2022 aan de IJsselmeerstraat 3d in Huizen een plek boven de Sporthal en de gemeente Huizen gaf onder veel dank akkoord. Zo kon de verhuizing beginnen.

Puzzelen

“Gelukkig dat er in modules was gebouwd. Door de andere vorm van de ruimte moesten er toch veel aanpassingen gerealiseerd worden”, aldus de club. “Corona zorgde voor veel gepuzzel, maar het is nu gelukt en met trots kunnen er weer Hondenkoppen, Rode Duivels, Blauwe Engelen en Kamelen rijden.”

Moderne technieken

Rondom het bouwen van modelspoor bestaat volgens de vereniging wel eens een verkeerd beeld. “Denk nou niet dat het alleen het bouwen van een treinbaan is met wat wissels en gebouwen. De moderne technieken zorgen voor nog meer plezier met een andere manier van invulling van de hobby. Een 3D-printer zorgt dat er prachtige onderdelen worden gemaakt, ook de digitalisering biedt nieuwe mogelijkheden.”

Geprogrammeerd

“Treinen krijgen een eigen decoder, waardoor ze centraal door de pc kunnen worden aangestuurd. Hele wisselstraten worden geprogrammeerd, want net als op het echte spoor zijn botsingen ongewenst. Ook zijn originele bouwtekeningen gedigitaliseerd, waardoor op schaal diverse herkenbare gebouwen een plek konden krijgen op de modelbaan.”

Het laatste project dat is gerealiseerd, was de Krachtcentrale in Huizen compleet met haven, een kolenschip en zelfs een brug over de haven.

Nieuwe ontwikkelingen

“Door alle nieuwe ontwikkelingen kwamen er diverse leden bij en zelfs twee juniorleden werden van harte welkom geheten en zij zorgen voor een mooie mix in leeftijd en expertise.”

Belangstellenden die de baan willen aanschouwen en nog meer willen horen over de club zijn 16 maart welkom bij de open dag aan de IJsselmeerstraat 3b in Huizen.

Uit de krant