Expositie in het Rosa Spierhuis.
Expositie in het Rosa Spierhuis. Foto: Bob Awick

Onderzoek wijst uit: Laren meest kunstzinnige gemeente van Nederland

Kunst & Cultuur

LAREN - Geen enkele Nederlandse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Laren. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in dit dorp, worden er 73 kunstenaar. 

Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd.

Rosa Spier Huis

Het is ook niet voor niets dat het Rosa Spier Huis in Laren staat. Deze creatieve broedplaats is een woon- en werkgemeenschap van kunstenaars en wetenschappers. Het Rosa Spier Huis biedt bewoners, maar ook kunstenaars van buiten, een podium om hun inspiratie te delen met het publiek. Met haar eigen concert- en theaterzaal, expositieruimte, galerie café en een hoogwaardig cultureel programma, ateliers, studio’s en een beeldentuin, vormt het huis een bijzondere ontmoetingsplaats voor kunstenaars, wetenschappers en kunstliefhebbers van alle leeftijden.

Vrouwen nemen de overhand

Hoewel de kunstwereld eeuwenlang gedomineerd werd door mannen, is de rol van vrouwen steeds sterker aanwezig. Met name in de 20e eeuw werd de invloed van vrouwen in de kunst steeds groter. Sinds de jaren ‘90 zijn er zelfs meer vrouwen (59%) dan mannen actief in het vak, blijkt uit het onderzoek.

In Amsterdam werden naar verhouding bijna evenveel kunstenaars geboren als in de Gooise plaats (72 per 10.000 inwoners). De stad staat hiermee landelijk op de tweede plek. Ook in Haarlem (65 per 10.000 inwoners) komen veel creatievelingen ter wereld. Uit Diemen zijn de minste kunstenaars afkomstig.

Uit de krant