Buurvrouw is tegen de bouw van veertien appartementen aan de Laarderweg.
Buurvrouw is tegen de bouw van veertien appartementen aan de Laarderweg. Foto: @ Bob Awick

Woningbouwplan Laarderweg in Eemnes lijkt een gelopen race

Buurt / wijk

EEMNES – Het leek op een potje weg tennissen van alle aangevoerde bezwaren. De voorzitter van de Raad van State bleek woensdag weinig onder de indruk te zijn van de bezwaren van omwonenden tegen het bouwplan voor veertien appartementen aan de Laarderweg 70.

De Raad keek eind vorig jaar al naar de bezwaren van een buurvrouw in een spoedprocedure en oordeelde toen dat het bestemmingsplan voor het project van ontwikkelaar Van der Wardt niet geschorst werd. Woensdag meldden zich ook overburen met hun bezwaren.

Eigen onderzoek

Al die bezwaren komen neer op de massaliteit van het complex, de verkeerde situering en doelgroep, aantasting privacy door inkijk en mogelijke verkeers- en parkeeroverlast. De Raad van State gaat die allemaal beoordelen. Maar al tijdens de zitting werd duidelijk dat de bezwaarmakers een aantal verwijten niet sterk hebben onderbouwd. Dat is ook lastig, omdat het inschakelen van deskundigen voor een eigen onderzoek niet goedkoop is.

De woordvoerster van de gemeente kon daarom de raadsvoorzitter vrij makkelijk overtuigen met haar onderzoek naar de parkeerbehoefte, de bezonning bij de buren, lawaai en de behoefte aan de appartementen. De raadsvoorzitter constateerde wel dat de gemeente fors is afgeweken van zijn beleid over woningbouw voor ouderen.

Door de vingers zien

Dat beleid spreekt van een maximale rollatorafstand van 500 meter naar voorzieningen zoals winkels. Het appartementencomplex aan de Laarderweg ligt op een grotere afstand van 600 meter tot het Minnehof en het Huis van Eemnes. De Raad kan dit afwijken van eigen beleid door de vingers zien, want afwijken van beleid mogen overheden altijd.

De buurvrouw kwam ook met het bezwaar dat dit complex met dure appartementen niet ten goede komt aan de inwoners van Eemnes. En dat betekent volgens haar dat de noodzakelijke doorstroming ook niet van de grond komt.

Woningbehoefte

Ontwikkelaar Van der Wardt kon dat verwijt maar gedeeltelijk pareren. De veertien appartementen zijn inmiddels allemaal verkocht. Voor ongeveer de helft aan oudere Eemnessers, aldus de ontwikkelaar. Dat betekent dus dat de andere appartementen naar min of meer vermogende bewoners van andere plaatsen gaan. Dat staat haaks op de grote woningbehoefte die in Eemnes zelf bestaat.

De gemeente heeft inmiddels een omgevingsvergunning voor de bouw verleend. Zodra de Raad van State het bestemmingsplan goedkeurt, heeft Van der Wardt het onherroepelijke recht om daar snel te gaan bouwen. Daarvoor moet dan nog wel het voormalige garagebedrijf Koot op die plek worden gesloopt.

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Uit de krant