Afbeelding
Foto: Bob Awick

d'Ouwe Tak, Moeke en Het Vitus moeten tijdens kermisweek omgeving beveiligen

Algemeen

BLARICUM - De horecaondernemers van Café d'Ouwe Tak, Het Vitus en Moeke Spijkstra zijn voor de 60ste editie van de kermisweek in het Oude Dorp verantwoordelijk voor meer beveiliging op straat. De politie heeft dan minimaal acht agenten als back-up. Dit is bekend geworden na de evaluatie van de afgelopen kermisweek.

Van deze ondernemers wordt verwacht dat zij naast hun eigen dranklokaal ook de omliggende straten beveiligen. Het Vitus bijvoorbeeld moet zorgdragen voor de Kerklaan en de Kruiskuil (de plek waar afgelopen kermis veel ellende heeft plaatsgevonden). "We hebben nu al zeer hoge kosten met betrekking tot beveiliging en zullen dus de afweging moeten maken of het voor ons nog wel haalbaar is", zegt Marita Steenbeek van Het Vitus.

Dat de inzet van politie bij evenementen wordt teruggebracht, is een landelijk en geen lokaal besluit. In het kader van commerciële evenementen en volksfeesten moet daarom een belangrijk deel van de veiligheidszorg rondom evenementen door particuliere inzet van beveiligingsdiensten worden ingevuld. "De politie-inzet kan bij calamiteiten worden opgeschaald. We hebben ook regionale bijstand als dat nodig is", laat burgemeester Joan de Zwart-Bloch weten.
Is het realistisch om de verantwoording naar de horeca te schuiven?

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant