Nanning Mol (39) in rede: 'Meedoen in de regio, want Laren is geen eiland' | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Kunstenares Marjolein Schiffers knoopte maar graag een praatje aan met 'haar' nieuwe burgervader.
Kunstenares Marjolein Schiffers knoopte maar graag een praatje aan met 'haar' nieuwe burgervader. (Foto: Bob Awick)

Nanning Mol (39) in rede: 'Meedoen in de regio, want Laren is geen eiland'

LAREN - Nanning Mol is - sinds 1763 - de 20ste burgemeester van Laren. Hij vertelde in zijn installatierede trots te zijn op "het voorrecht uw burgemeester te zijn". Hij ziet Laren als een hechte gemeenschap, waar hij zich vanuit zijn oorsprong bij thuis voelt. "Ik vind de kleinschaligheid van Laren geen hindernis, maar een prachteigenschap. Als we het goed doen, kan Laren, met alle uitdagingen op bijvoorbeeld het sociaal domein, van haar kleinschaligheid een kracht maken", aldus de in Hoorn geboren Mol.

Hij is de jongste in een gezin van vier kinderen. "Mijn ouders stonden midden in de samenleving en wij groeiden op in een gelukkige en veilige omgeving waar mensen voor elkaar klaarstonden", aldus de nieuwbakken burgervader (39).

Bruisend
Hij ziet Laren als een huis met veel huiskamers, waar mensen elkaar vinden en genieten van het dorp. Waarbij een gezonde bedrijvigheid van groot belang is. "Iedereen is nodig om ons dorp bruisend te houden. Met elkaar maken we Laren. Dáár wil ik mij als burgemeester met ziel en zaligheid voor inzetten. Het met ú bewaken van onze sterke gemeenschap en onze eigen identiteit van zelfbewustzijn en veelkleurigheid, zodat we ons verbonden voelen bij ons dorp en ons blijven inzetten voor elkaar."
Als burgemeester wil hij zorgen voor een zorgvuldig vormgegeven vernieuwing, passend binnen historische lijnen, en voor financiële gezondheid. "Want er is maar één recept voor zelfstandigheid en dat is de boel op orde hebben. En dat we meedoen in de regio, want Laren is geen eiland. We zijn onderdeel van een omgeving waarin we meepraten en meebeslissen over economische groei, bereikbaarheid, duurzaamheid en de zorg."

Logeren
Samen met vriend Erwin Lunshof woont Mol nu dus in Laren. Ze hebben er ontzettend veel zin in en gaan samen voor deze job. "De kippen verhuizen nog niet mee. Die logeren bij mijn zus. We wilden eerst even peilen of u ons echt aardig vindt voordat onze haan zijn entree maakt", grapte hij. Raadsvoorzitter Jacqueline Timmerman overhandigde Mol de voorzittershamer en locoburgemeester Peter Calis de ambtsketen. Ook las Calis het gedicht 'Welkom burgemeester' van de ongekroonde dorpsdichter van Laren - Gerard Beentjes - voor. Hierin stond onder meer dat de mensen van Laren verlangen naar een mensenmens die bij je op de koffie komt als het nodig is. "Geen jobhopper, geen dienst- of borstklopper", aldus de woorden van Beentjes.
Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voorzitter van de Regio Gooi en Vechtstreek, biechtte op dat hij degene was die had gezegd dat er voor Laren een man of vrouw moest komen die met mes en vork kan eten ("beetje baldadig, maar in Laren is men van enige beschaving wel gediend"). Hij hoopt dat Mol zich staande houdt tussen de juristen en grote ego's. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk roemde de persoonlijkheid Mol. "Hij is aimabel, analytisch sterk en aardig. En samen (met Erwin, red.) schijnen zij goed te kunnen koken en hebben ze een voorliefde voor opera en kunst en cultuur."

Schouders eronder
In zijn rede vermeldde Mol ook dat hij geen mens is van de botte bijl en de scherpe randjes. "Ook geen mens van lekker dwarsliggen of de beuk erin. Wel iemand die houdt van lijnen en gedeelde waarden. Van respect voor elkaar, ondanks geloof, geaardheid of mening. Van creatieve oplossingen. Van eigen vrijheid, maar ook goed rentmeesterschap. Van meedoen en schouders eronder. Van vrolijkheid en luidkeels sinterklaasliedjes meezingen! En ik hou van mensen die eerst kijken of ze met elkaar een probleem kunnen oplossen en niet meteen naar de gemeente wijzen." Toen de ambtsketen veilig op zijn borst rustte, durfde Mol de aanwezigen ook deelgenoot te maken van zijn mindere eigenschappen. "Zo heb ik een zeer slecht richtingsgevoel in de openbare ruimte. Ik wrijf heel vaak langs mijn neus of kriebel in mijn haar. En ik heb een wiebelbeen. Als u daar tijdens een vergadering last van krijgt, vraag dan niet of ik even een rondje ga wandelen, want u loopt het risico dat ik de weg terug niet meer vind."

Kennismaken
De komende drie maanden trekt Mol extra tijd uit om kennis te maken. "Ik heb veel zin om Laren te ontdekken. Ik hoop dat ik veel uitnodigingen mag ontvangen." Duidelijk is hij ook: geen giften, zoals cadeaus of een lunch. Een afspraak maken kan via bestuurssecretariaat@laren.nl onder vermelding van 'kennismaken met de burgemeester'.
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>