Samen op weg naar de finish met 'Kansen voor Jongeren'.
Samen op weg naar de finish met 'Kansen voor Jongeren'. (Foto: Bob Awick)

Actieplan Kansen voor Jongeren werpt na half jaar al vruchten af

BEL - Bij Coronel in Huizen vond maandagmiddag - met een kartwedstrijd - de aftrap plaats van het actieplan jeugdwerkloosheid Kansen voor Jongeren, een gemeentelijke aanpak om de werkloosheid onder jongeren tot 27 jaar aan te pakken en hen te helpen bij het vinden van een baan en/of opleiding.

Het blijkt dat bij veel jongeren (tot 27 jaar) met een uitkering sprake is van gestapelde problematiek. Door de wijziging in de Wajong-uitkering komen meer jongeren met een licht verstandelijke handicap terecht bij de gemeente. Daarnaast heeft 54% van alle jongeren die zich melden geen startkwalificatie. Ook zien gemeenten dat er steeds meer jongeren een beroep doen op de Wmo. Er is op dit moment onvoldoende inzicht of deze jongeren werken, werk nodig hebben of de weg ernaartoe kennen.

Zelfredzaamheid
Kansen voor Jongeren wil binnen vier jaar 254 jongeren (met of zonder uitkering) aan werk te helpen zodat zij economisch zelfredzaam worden. "En mocht dat (op korte termijn) nog niet lukken dan gaan we voor sociale zelfredzaamheid voor deze jongeren, zodat ze zelfstandig kunnen functioneren in onze complexe maatschappij", aldus de Huizer wethouder Bert Rebel, die ook namens zijn collega's van de BEL-gemeenten sprak.

Oproep aan werkgevers
Hij deed ook een oproep aan werkgevers zich te melden en hun bereidheid te tonen deze jongeren een kans te geven. "Zonder werkgevers gaat het niet lukken. We hebben een mooie voucherregeling voor de werkgevers, die in drie jaar kan oplopen tot 4.500 euro."En hoewel het project maandag pas officieel van start ging, is daarmee in mei dit jaar al een begin gemaakt. En niet zonder succes. Jongerencoach Khalid, die wekelijks contact heeft met de jongeren, vertelt dat inmiddels 42 jongeren weer zicht hebben op een baan of zelfs binnenkort weer gaan studeren, vaak in combinatie met werk. 

Meer berichten