Margot (l) zette maandag samen met beheerder Paul Molenkamp en Versa-medewerker Afke Nijhof (r) Jannie Lakeman in het zonnetje.
Margot (l) zette maandag samen met beheerder Paul Molenkamp en Versa-medewerker Afke Nijhof (r) Jannie Lakeman in het zonnetje. (Foto: Bob Awick)

Afke Nijhof: 'De bezoekers moeten vooral kiezen wat bij hen past'

BLARICUM - Blaer-Kom Binnen! wordt de nieuwste activiteit bij de Blaercom. Het wordt een vast onderdeel van het activiteitenprogramma, wekelijks op donderdag. Dit dagvullende programma is bedoeld voor mensen - van jong tot oud - die nieuwe en leuke contacten willen maken. Blaer-Kom Binnen! start donderdag 9 januari 2020.

De basis voor dit programma staat. "Maar het is een groeimodel", legt Versa welzijnswerker Afke Nijhof uit. Wie wil kan voor rond de 20 euro de hele dag onder de pannen zijn, maar deelnemers kunnen ook per onderdeel aanschuiven. "Het is absoluut geen dagbestedingsprogramma. De bezoekers moeten vooral kiezen wat bij hen past. Zo kunnen ze 's morgens actief zijn door mee te doen met het beweegprogramma en later terugkomen voor bijvoorbeeld het avondeten." De grote troef van dit idee is de flexibiliteit: "Je kunt je tenslotte per dag anders voelen." 

Programma
Hoe gaat de dag eruitzien? Tussen 10.00 en 12.00 uur is het koffietijd. Om 11.00 uur begint bewegen, waarbij de buurtsportcoach komt helpen. Lunchen kan tussen 12.00 en 13.00 uur en daarna begint het culturele programma, waarbij film (2x per maand), livemuziek en lezingen elkaar afwisselen. En terwijl de koersballers hun kunsten vertonen, kunnen anderen zich 's middags uitleven tijdens de spelletjesmiddag. Nijhof denkt daarbij aan sjoelen ("Altijd leuk en binnen onze familie een hit"), maar je kunt ook bordspellen zoals De Kolonisten van Catan doen.
Aansluitend is er een borreluurtje en gaat een goede hobbykok in de keuken met pannen en potten in de weer om tussen 17.00 en 19.00 uur het diner te serveren. "Het bedrag voor deze maaltijd zal tussen de 8 en 10 euro komen te liggen. Een minimale prijs om de kosten te dekken", legt Nijhof uit.Omdat vervoer voor sommigen een drempel kan zijn, wordt er momenteel nog overleg gevoerd met ANWB Automaatje, waarbij private chauffeurs tegen kostprijs personen vervoeren.

Goede energie
De organisatie van Blaer-Kom Binnen! hoopt dat veel mensen van deze bruisende en laagdrempelige activiteit gebruik gaan maken. Het is goed voor lichaam en geest. "We hopen écht dat de deelnemers er een goede energie aan overhouden", besluit Nijhof.Enthousiast geworden? Bel met 035-5314383 voor meer informatie of loop gewoon binnen (aanmelden alleen nodig voor avondeten).

Vrijwilligers
De Blaercom kan overigens altijd nog vrijwilligers (ook goede hobbykoks) gebruiken. Jannie Lakeman (70), die sinds vier jaar in De Blaricummermeent woont, heeft zich als gastvrouw aangemeld. Ze is niet onbekend met vrijwilligerswerk, maar had wat dat betreft niets meer om handen. Ze werd afgelopen juni - tijdens haar deelname aan de Gooise Wandelvierdaagse - door een 'flyerende' Afke Nijhof op het spoor van de Blaercom gezet. Binnenkort gaat ze aan de slag. "Om maatschappelijk bezig te zijn, maar ook om nieuwe contacten te maken. Een win-winsituatie."

Ook vrijwilliger worden? Meld je aan bij Margot Cornelis via vrijwilligers@blaercom.nl.

Meer berichten