Burgemeester Nanning Mol.
Burgemeester Nanning Mol. (Foto: John Brussel)

'Schip met zure appelen in aantocht'

LAREN - "Voor zelfstandigheid is één recept: de boel op orde hebben", dat zei burgemeester Nanning Mol maandagavond tijdens zijn nieuwjaarsspeech. "Dat lukt tot nu toe goed, maar er is een schip met zure appelen in aantocht."

Dat alles heeft te maken met stijgende kosten - door de vergrijzing en meer vraag naar zorg - van taken die vroeger bij het Rijk lagen, zoals de Wmo en de jeugdzorg. "Het college werkt er hard aan om ervoor te zorgen dat we deze kostenstijging beteugelen, maar voorlopig zet deze trend zich door. Tegelijkertijd zien we dat de uitkering die we vanuit het Rijk ontvangen grillig is." Hoewel de burgervader geen glazen bol heeft, voorziet hij dat het 'goudgerande' Laren de komende jaren eerder minder dan meer geld vanuit Den Haag zal krijgen. Dan zijn er bij de BEL Combinatie ook extra handjes nodig om dit werk aan te kunnen.

De financiën komen dus steeds verder onder druk te staan. "Dan kun je blijven kaasschaven tot je erbij neervalt, maar als bestuur kun je ook met elkaar een goed gesprek voeren." Daarbij komen vragen als: hoe willen wij dat Laren er in de toekomst uitziet, welke taken moet de gemeente uitvoeren en hoe en met wie wordt er in de regio samengewerkt? Dat gesprek moet nog voor de zomer gevoerd worden. "Zodat we een gezamenlijk beeld krijgen van de toekomst van Laren. Als we dit goed doen, dan hebben wij een basis voor een begroting die langjarig robuust is", aldus Mol.

Meer berichten