Het jagen van 'de Lut' door de vaart.
Het jagen van 'de Lut' door de vaart. (Foto: © Bob Awick )

Jagen van skûtsje 'de Lut' niet zonder slag of stoot

EEMNES - Het jagen van skûtsje Lutgerdina Smeltekop vanaf het evenemententerrein naar de haven van Eemnes is gelukt. Maar niet zonder hindernissen. Dat laat Joop van der Schaaf uit Eemnes weten. Hij volgde het schouwspel vanaf de kant.

"De wind stond gunstig", vertelt hij. "Grote uitdaging was om de boot recht op koers te houden. Er kon niet gestuurd worden, omdat het roer in onderhoud is. Gelukkig hadden we de vaarbomen mee. Zo kon 'de Lut' van de kant gehouden worden en had de bemanning er al snel een aardig vaartje in."
Na een paar honderd meter doemde echter al een eerste obstakel - een boom - op. "De jaaglijn werd geheel in top gehesen en zo paste het precies. Hierna kon verder zonder noemenswaardige problemen gejaagd worden tot het fietsbruggetje." Daarna begonnen de problemen voor het jaagteam pas echt. Vanwege de werkzaamheden aan de oever lagen er diverse pontons met daarop graafmachines, en op de kant grote bergen met aarde. Dus dat was voor de bemanning erg lastig lopen, duwen en trekken." Het laatste stukje werd geboomd.

Meer berichten