Wat gaat er gebeuren met de Rabobank is nog altijd de vraag.
Wat gaat er gebeuren met de Rabobank is nog altijd de vraag. Foto: Bob Awick

Schot in ontwikkeling woningbouwplannetjes Laren

Algemeen

LAREN - Er lijkt schot te zitten in de bouw van woningen aan de Harmen Vosweg. Stichting Woningcorporatie Het Gooi en omstreken zoekt nu uit of de bouw van acht woningen - het maximum aantal dat aanvaard is voor de bewonersvereniging van de Harmen Vosweg - financieel haalbaar is.

"Het college heeft aangegeven met dit aantal akkoord te kunnen gaan onder voorbehoud van goedkeuring van de raad", aldus wethouder Ton Stam, die verwacht komende mei/juni de stedenbouwkundige visie aan de raad ter vaststelling te kunnen aanbieden. "Hierna kan de bestemmingsplanprocedure worden opgestart."
Voor de ligweide nabij De Biezem heeft een aantal bewoners bezwaar tegen het aantal te bouwen huizen. Stam: "Zij vinden het idee van een hofje van vijftien seniorenwoningen en vier vrijstaande woningen te massaal." De buurt voelt meer voor minder woningen, bijvoorbeeld vier vrijstaande woningen of kwadrantwoningen. "Dus geen hofje." Tevens zit een ecologisch onderzoek in de afrondingsfase, maar moet een vleermuizenonderzoek nog plaatsvinden. "Het is ons streven om na de zomervakantie naar de raad te gaan om de stedenbouwkundige visie vast te gaan stellen."
Voor de Torenlaan 1 wil de eigenaar kleinere koopappartementen realiseren. De verfwinkel wordt behouden en in het plan geïntegreerd. De toekomst van de witte woning aan de voorzijde van het perceel is onduidelijk. Vooralsnog heeft het college geen schetsplannen ontvangen. "We wachten de verdere plantontwikkeling af." De architectonische plannen voor Golden River zijn nu zodanig aangepast dat behandeling in de raad op korte termijn kan plaatsvinden, meldt Stam. "Het plan voldoet grotendeels aan de uitgangspunten van de woningbouwnota (historiserend, niet meer m² en m³ dan het oude gebouw etc.). Het is onze bedoeling om in maart een voorstel aan de raad te doen over het bouwplan en de te volgen ruimtelijke procedure."

Rabobank

Met betrekking tot de Rabobank hebben twee participatieavonden plaatsgevonden voor omwonenden en belanghebbenden. Tijdens de tweede meeting is afgesproken dat de ontwikkelaar samen met een meedenkgroep van zeven omwonenden en belanghebbenden een aantal mogelijke ontwikkelscenario's gaat uitwerken. Aan de hand van twee ingeschakelde architecten worden de varianten 'sloop' en 'behoud' besproken, waarbij de door de raad gewenste functiemix (wonen, werken, horeca) uitgangspunt is. "De uitkomsten van deze bijeenkomsten zullen wij uiteraard met de raad delen." De eerste bijeenkomst van de meedenkgroep heeft inmiddels plaatsgevonden.

Uit de krant