Terwijl bij Tergooi Blaricum een Centraal Corona Centrum wordt neergezet, blijven niet-zieken er massaal op uit trekken. Wat een contrast.
Terwijl bij Tergooi Blaricum een Centraal Corona Centrum wordt neergezet, blijven niet-zieken er massaal op uit trekken. Wat een contrast. (Foto: © Bob Awick )
corona

Ernst van coronacrisis dringt vooral bij jeugd nog altijd niet door

BEL - Terwijl er overal in Europa mensen doodgaan aan het coronavirus lappen veel Nederlanders de RIVM-maatregelen om verdere besmetting van het coronavirus te voorkomen aan hun laars. Ze trekken met dit mooie weer massaal naar buiten, terwijl we slechts voorzichtig en zeker niet in groepsverband een frisse neus mogen halen. Het is toch niet voor niets dat de overheid drastische maatregelen heeft genomen?

Waarom zijn anders de scholen gesloten en liggen het culturele en sportieve leven stil en zijn alle cafés en restaurants dicht? Desondanks komen van alle kanten uit de gemeenschap berichten over vooral het samenscholen van en chillen door jeugd.

Spreek elkaar aan

Dit signaal heeft ook burgemeester Nanning Mol bereikt. Hij zegt: "Ik snap dat jongeren willen hangen, maar nu moeten we echt voorzichtig zijn. Onze boa's zijn op pad, en wij werken met veel partijen aan oplossingen. Maar we kunnen het niet alleen. De verspreiding van het coronavirus beheersbaar krijgen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Spreek elkaar aan. We moeten allemaal de maatregelen opvolgen: geen groepen, geen handen geven en anderhalve meter afstand. Die regels gelden voor alle leeftijden, ook voor onze kinderen! Laten we elkaar scherp houden."

Ouders bespreek dit

Hoewel alle sportvelden zijn afgesloten, is er nog altijd jeugd die zich wél de toegang verschaft. Dat is ook het geval op het sportcomplex van SV Laren'99. "Wij hebben er vanuit de vereniging deze week alles aan gedaan iedereen erop te wijzen dat het verboden is het sportpark te betreden; er zijn hekken geplaatst, verbodsbord opgehangen, jongeren aangesproken, maar niets helpt", zegt Eric Hurink. "De verboden worden in groepsverband massaal genegeerd. Ouders bespreek dit eens met uw kinderen, kennelijk dringt een en ander niet door dat zij het virus ook kunnen verspreiden. Zit u ook niet te wachten op een totale lockdown, help dan mee."

BVV'31 in Blaricum doet eenzelfde oproep: "Het is prachtig weer voor een potje voetbal, maar DOE HET NIET!!!! Spreek NIET af met andere mensen. Blijf bij elkaar uit de buurt. De voetbalvelden van BVV'31 zijn VERBODEN TERREIN." Gemeenten en politie zullen ook regelmatig controleren, klinkt de waarschuwing. #staysafe#corona#socialdistancing#selfquarantaine.

Noodkreet

Laarder Chris Boagers sluit zich bij de noodkreten van de burgemeester en Hurink aan. "Alle sportvelden zijn verboden gebied en is het bijna onmogelijk om dit te handhaven. Politie, toezichthouders en boa's zijn nog niet geweest of de velden worden weer bezet. Het zal dus niet lang duren of het zal zware bekeuringen regenen, voor niemand leuk, maar wie niet wil horen moet voelen." Aan ouders heeft hij ook een boodschap: "Het is absoluut niet eenvoudig om uw kroost thuis te houden, maar hopelijk slagen jullie erin om hun de ernst van de situatie te doen inzien. Laat ze verplicht naar NPO 1 kijken om te zien wat de gevolgen zijn van de coronacrisis. Samen zijn we verantwoordelijk om het proces geleidelijk te laten verlopen, en onderken de ernst van de situatie. Beelden uit Italië en Spanje laten zien wat een volledige lockdown met zich meebrengt en laten we met elkaar ons uiterste best doen om dit te voorkomen."

Meer berichten