Foto: PR

OM eist vijf jaar cel voor oplichter (43) uit Blaricum

BLARICUM - "Wilt u dat ik hier zo dood neerval?". Dat riep de 43-jarige van oplichting verdachte Blaricummer vlak voordat de officier van justitie zijn eis bekend maakte. De man wilde stoppen met het proces omdat hij 'het niet meer trok'. De rechtbank pareerde het verzoek door een ambulance te bellen om de man te onderzoeken. Wat bleek, de al voor meerdere grootschalige oplichtingszaken veroordeelde Blaricummer had last van stress.

Toen de zitting even later kon worden vervolgd en hoorde hij het Openbaar Ministerie (OM) vijf jaar cel eisen wegens oplichting van in totaal 174 klanten die bij zijn website ABC-winkel en WaterpretOulet onder meer witgoed, jacuzzi's en zonneschermen hadden gekocht. De spullen werden echter nooit geleverd. Het zou gaan om een bedrag van vijftigduizend euro. Daarnaast zou hij faillisementsfraude en valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

Aangiften

In 2018 kwam de man in beeld toen het Landelijk Meldpunt Internet Oplichtingen (LMIO) vanuit het hele land aangiften binnenkreeg over de webwinkels van de Blaricummer die kantoor hield in Soest. Na lang onderzoek werd hij uiteindelijk vorig jaar februari opgepakt. Hij ontkende iets met de beschuldigingen te maken te hebben. "Mijn bedrijf ging failliet waardoor ik niet meer kon leveren", klonk zijn verklaring.

Katvanger

Het OM zegt genoeg bewijs te hebben om de man te laten veroordelen. Volgens justitie zou hij gebruik hebben gemaakt van een katvanger. Hij zette de webwinkel op naam van een medewerker om zichzelf buiten schot te houden.Naast de internetoplichting zou de man identiteitsfraude en een vals huurcontract hebben opgemaakt.
De man is al vaker met justitie in aanraking geweest en kreeg in 2014 veertig maanden cel. In 2017 werd hij opnieuw veroordeeld ditmaal tot 36 maanden. In beide zaken ging het om internetoplichting.

Tijdens de zitting klaagde de man dat hij zich niet goed kon verdedigen omdat hij niet over zijn boekhouding kon beschikken. Hij vroeg nog meerdere stukken toe te voegen aan het dossier om zijn onschuld te bewijzen. De rechtbank ging daar niet op in.

Arrestatie

De advocaat van de Blaricummer meent dat journalist John van de Heuvel een grote rol heeft gespeeld bij de vervolging. Hij maakte al vaker programma's over de oplichtingspraktijken van de Blaricummer. Hij was ook bij zijn arrestatie aanwezig in februari 2019. Ze vroeg hem vrij te spreken. "Er is sprake van wanprestatie, maar niet van oplichting."

De rechtbank heeft meer tijd nodig om tot een uitspraak te komen. Zij doet dat op 24 juni.

Meer berichten