De aangewezen locatie heeft meerdere voordelen, vertelt wethouder Den Dunnen
De aangewezen locatie heeft meerdere voordelen, vertelt wethouder Den Dunnen Foto: Carin van den Berg

Dagopvang voor licht dementerende voortaan verzorgd in Schering & Inslag

Mensen

LAREN - De gemeente Laren heeft muziekcentrum Schering & Inslag beschikbaar gesteld voor een dagopvang voor mensen met lichte dementie. De King Arthur Groep zal de opvang vanaf juli verzorgen, gezien de gebruikelijke aanbieders van Wmo-dagbesteding die zorg niet continueren. “Zo kunnen we de mantelzorgers toch een tijd lucht geven en krijgen we langzaam maar zeker een mooie vulling van Schering & Inslag”, vertelt wethouder Den Dunnen. 

Veranderingen in het gebouw

De meeste organisaties en verenigingen die momenteel ook gebruik maken van Schering & Inslag verplaatsen niet. De voedselbank verschuift wel naar een andere ruimte. Versa Welzijn krijgt een plek aan de voorkant van het Brinkhuis, die verbonden is met Schering & Inslag. 

Versa Welzijn organiseert weliswaar al een dagopvang voor ouderen, maar deze is volgens wethouder Den Dunnen niet geschikt voor mensen met lichte dementie. “Zij hebben andere aandacht nodig en hebben meer baat bij andere activiteiten”, legt Den Dunnen uit. 

Samenwerking

De dagopvang voor licht dementerende ouderen werd in Laren aanvankelijk verzorgd door organisaties als Vivium en Amaris. “Die organisaties wilden zich niet inschrijven voor een nieuw contract”, vertelt Den Dunnen. “Ze vonden de compensatie niet genoeg en besloten collectief om ermee te stoppen. De gemeente moest dus op zoek naar een organisatie die de dagopvang wilde overnemen. We moeten de mensen met lichte dementie namelijk wel dagopvang aanbieden, anders zitten ze thuis en dat is niet bevorderlijk. Toen kwam King Arthur in beeld.”

De King Arthur Groep verzorgt al in meerdere plaatsen in de regio dagopvang voor licht dementerende. De organisatie bood zich aan om die dagopvang ook in Laren op zich te nemen, mits de gemeente het vervoer en een ruimte beschikbaar stelde. “Het vervoer is geregeld met het regionale Wmo-vervoer dat per 1 juli ingaat”, deelt Den Dunnen mede, “en wij hebben Schering en Inslag vijf dagen per week beschikbaar gesteld voor de dagopvang.” 

Voordelen van de locatie

De aangewezen locatie heeft meerdere voordelen, vertelt Den Dunnen. “De achterkant van Schering & Inslag bevindt zich naast een kinderspeelplaats. Bovendien zit er een kinderopvang aan de overkant. Zo kunnen de ouderen in contact komen met kinderen, ze kunnen de kinderen in ieder geval zien spelen op het moment dat ze hier voor hun dagopvang zijn. Ook King Arthur vindt dit een goede combinatie.”

Ook Versa Welzijn heeft baat bij de locatie van de dagopvang voor licht dementerende. Den Dunnen: “Indien ouderen verslechteren, kan Versa ze meteen doorschuiven van de voorkant van het Brinkhuis naar de achterkant. Dan hoeven de ouderen niet zo veel te verkassen.”

Uit de krant