Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Nieuw bomenkapbeleid in Laren

Algemeen

LAREN - Er is een nieuw kapbeleid gemaakt omdat de huidige regelgeving van de gemeente Laren voor het kappen van bomen onvoldoende rekening houdt met de verschillende wensen en belangen van bewoners. Afgelopen voorjaar konden de inwoners hierover meedenken. 

Het doel van het nieuwe kapbeleid is om de hinder die bewoners ervaren zo veel mogelijk weg te nemen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het belang van de boom voor de omgeving en de natuur. Inwoners kunnen vanaf begin 2022 in veel gevallen zelf zien of ze wel of geen kapvergunning nodig hebben en wat er nodig is bij de aanvraag.

Wijzigingen

Zaken als als lichtreductie, belemmering van bereikbaarheid en wortelwerking worden meegenomen in de afweging van het kappen. Voorheen waren coniferen lager dan zes meter vrij van kapvergunning. In het nieuwe beleid wordt er niet meer naar de hoogte gekeken, maar net als bij andere bomen naar de stamomtrek. Voor bepaalde situaties waar geen kapvergunning voor nodig is, geldt nu een meldingsplicht. Dit gaat over gevallen als het uitdunnen van bomen, kappen vanwege ziekte of gevaar en voor de kap van bepaalde schadelijke exotische bomen. Ook kan de gemeente straks meerdere soorten boetes opleggen, zodat de boete in verhouding staat tot de overtreding.

Wethouder Ton Stam vertelt: “Het nieuwe kapbeleid heeft als uitgangspunt: ‘ruimer waar het kan en strenger waar het moet’. We geven de inwoners meer duidelijkheid vooraf en tegelijkertijd beschermen we waardevolle bomen beter.”

Bij het maken van dit nieuwe beleid was er een klankbordgroep uit de raad betrokken en de uitgangspunten zijn getoetst via een digitale enquête onder de inwoners. Meer dan 300 inwoners reageerden. Vanaf begin 2022 is het nieuwe beleid te vinden op Laren.nl.

Uit de krant