Afbeelding

Coalitie: OZB Blaricum met 10% omhoog

Algemeen

BLARICUM - De OZB in Blaricum moet volgend jaar met 10% worden verhoogd. Volgens de nieuwe coalitie in de gemeenteraad is dat nodig om de begroting sluitend te houden. Ook zijn er bezuinigingen nodig.

Zo staat in het coalitieprogramma van Hart voor Blaricum, de Blaricumse Partij en het CDA, dat gisteren in de gemeenteraad werd gepresenteerd. De drie partijen stellen dat er geanticipeerd dient te worden op de decentralisatie van activiteiten van de centrale overheid naar de gemeenten.

"Met name de invoering van het Sociaal Domein zal hierbij een grote rol spelen. Dit betekent dat er naast een strakke financiële planning bezuinigingen zullen plaatsvinden en ook een verhoging van de OZB noodzakelijk is."

De OZB-verhoging volgt op jaren van niet verhogen, zelfs niet met de inflatiecorrectie. Dat is volgens HvB, DBP en CDA niet langer houdbaar.

Jaarlijks
Verdere verhogingen in de jaren die volgen worden niet uitgesloten. De komende jaren zal jaarlijks de OZB worden bekeken en worden bepaald. "Uitgangspunt daarbij is dat het kleinst mogelijke offer van de inwoners wordt gevraagd", zo vermeldt het coalitieprogramma.

Afvalstoffenheffing
De restitutie van de afvalstoffenheffing voor 2015 blijft gehandhaafd waardoor een deel van de stijging van de woonlasten wordt gecompenseerd.

Sociaal Domein
Voor het Sociaal Domein zet Blaricum 100.000 euro extra apart als vangnet voor onvoorziene gevolgen van de decentralisatie.

Uit de krant