Het zijn niet alleen de ondernemers in De Balken die strijden tegen een komst van de Aldi
Het zijn niet alleen de ondernemers in De Balken die strijden tegen een komst van de Aldi

Ondernemers Blaricum en Huizen nemen advocaat in arm om komst Aldi

Algemeen

BLARICUM - Ondernemers uit winkelcentrum De Balken en de Oostermeent, waaronder C1000/Coop, Plus, Albert Heijn en bakker Tetteroo, nemen een advocaat in de arm en zullen fel strijden tegen de komst van een Aldi in de Blaricummermeent. "De ondernemers vinden het valse concurrentie. Met het oog daarop heeft onze advocaat meester Doornhof al een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur ingediend", laten zij middels een persbericht weten.

De ondenemers hebben onder andere via het BELNieuws kennis kunnen nemen van de plannen van het gemeentebestuur van Blaricum om de eventuele vestiging van de Aldi in de Blaricummermeent mogelijk te maken. Omdat het bestemmingsplan detailhandel niet toestaat, zou een nieuw besluit van de gemeenteraad nodig zijn.

Volgens de ondenemers in De Balken, en nu dus ook winkelcentrum Oostermeent, zou een Aldi "de doodsteek kunnen betekenen voor bestaande ondernemers. Dat geldt ook voor de middenstand in het oude dorp van Blaricum". Daarom hebben zij de hulp ingeroepen van een gespecialiseerde advocaat, meester Hugo Doornhof van AKD.

Valse concurrentie
Het mogelijk maken van een Aldi is volgens de ondernemers meewerken aan valse concurrentie, omdat het bedrijventerrein in de Blaricummermeent helemaal niet voor detailhandel bedoeld is en de grondprijzen daar ook veel lager liggen dan in winkelcentra.

"Sowieso is het aanbod van levensmiddelen in de regio al veel te groot. De komst van de Aldi zal zeer nadelige gevolgen hebben voor de exploitatie van omliggende supermarkten, waarmee ook de overige middenstand in zijn bestaansrecht wordt bedreigd. In de binnenstad zal meer leegstand komen, winkelcentra zullen verpauperen en inwoners zullen voor hun dagelijkse boodschappen verderop moeten", aldus de groep ondernemers.

Financieel motief gemeente
De groep ondernemers meldt in het persbericht dat achter de plannen een voor de gemeente financieel motief zou zitten: "Met de verkoop van grond aan Aldi zou zij haar exploitatieverliezen binnen de Blaricummermeent willen beperken." Dit kunnen de ondernemers echter nog niet hard maken en daarom is het verzoek ingediend om alle stukken in te kunnen zien.

Mocht er inderdaad sprake zijn van een financieel motief, dan mag dit volgens meester Doornhof niet: "De gemeente moet afwegen of het vanuit ruimtelijk oogpunt slim is om op een bedrijventerrein al dan niet een supermarkt mogelijk te maken. Daarbij moeten bestuurders bijvoorbeeld de negatieve gevolgen voor bestaande winkels betrekken, maar mogen ze niet kijken naar de gemeentelijke portemonnee."

De advocaat wijst er verder in het persbericht op dat een vestiging van Aldi bij voorbaat in strijd zou zijn met provinciale regels. Doornhof wil nu eerst van de gemeente alle informatie krijgen over de met Aldi gemaakte afspraken en de voorbereiding van de besluitvorming. Daarna volgen zo nodig bezwaar- en gerechtelijke procedures.

Uit de krant