Jaap Kamsma (l) vertrekt binnenkort weer. Stijn Rietman mag nog langer in Blaricum blijven schilderen.
Jaap Kamsma (l) vertrekt binnenkort weer. Stijn Rietman mag nog langer in Blaricum blijven schilderen.

Kunstenaar Jaap Kamsma vertrekt binnenkort weer uit Blaricum

Algemeen

BLARICUM - In de serie Hoe is het met … ? blikken we terug en vooruit met mensen die al eerder in de krant stonden met een verhaal.

Deze keer spreken we met kunstenaar Jaap Kamsma (28). Afgelopen april hield hij een Open Atelier, samen met zijn collega Stijn Rietman (35).

Stipendium
Jaap Kamsma won het stipendium, de beurs voor net afgestudeerd talent, van de Dooyewaard stichting en mocht daarom een jaar 'gratis' wonen en werken in een atelier in Blaricum. Hij woont er nog tot september.

Het atelier is beschikbaar gesteld door de stichting, die het karakter van Blaricum als kunstenaarsdorp in stand wil houden. Zijn college Stijn Rietman heeft vroeger ook het stipendium gewonnen en won dit jaar de Gerrit van Houten Atelierprijs. Hierdoor kreeg hij de beschikking over een ander atelier in Blaricum, waar hij tot 2018 mag schilderen.

Presenteren
Beide heren organiseerden eind april op drie dagen een Open Atelier "om," zo schetst Kamsma, "aan de omgeving te laten zien wat we doen. De kunstenaar die voor mij hier woonde en de beurs had gewonnen, heeft dit ook gedaan."

Het was voor de van oorsprong Amsterdamse schilder meteen een goed moment om te oefenen op zijn presentatievaardigheden. "Ik ben natuurlijk vrij jong in de kunst, dus voor mij is het allemaal nieuw."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant