Toon Wortel demonstreert zijn werk.
Toon Wortel demonstreert zijn werk.

Ambachten op Open Monumentendag Eemnes

Algemeen

EEMNES - Open Monumentendag heeft vandaag voor Eemnes een paar bijzondere en nieuwe attracties in petto. Het thema: 'De Kunst van het Ambacht'.

Dat is de reden waarom voor deze gelegenheid wagenmaker Toon Wortel aan de Wakkerendijk 6 en smid Jaap Eek aan de Wakkerendijk 9 hun werkplaatsen zullen openstellen. De werkplaatsen liggen tegenover elkaar. In principe zijn de heren bezig tussen 11.00 en 15.00 uur en zullen zij hun ambachtskunsten vertonen.

Toren beklimmen
Daarnaast is op veler verzoek en dankzij een aantal vrijwilligers in overleg met de gemeente Eemnes de toren van de Grote of Nicolaaskerk aan de Kerkstraat opengesteld om te beklimmen. Dit kan tussen 11.00 en 15.30, met uitzondering van de tijd dat de luidklokken bediend worden rond 12.00 en 14.00 uur.

Het uitzicht is bij mooi weer overweldigend. Wie op Koningsdag niet kon, heeft nu de gelegenheid. De Historische Kring Eemnes hoopt er een jaarlijks evenement van te kunnen maken, zodat mensen vaker de gelegenheid hebben om van dit uitzicht te genieten.

Kerkgebouwen
Zoals elk jaar zullen ook dit jaar de drie monumentale kerkgebouwen van Eemnes aan de Kerkstraat 16, en de Wakkerendijk 49 en 60 geopend zijn tussen 11.00 en 16.00 uur. Op gezette tijden zal orgelspel klinken en worden de klokken geluid.

Ook het gemaal aan de Korte Maatsweg is dan open met demonstraties van de oude machines door het Waterschap Vallei & Veluwe. De Oudheidkamer aan de Raadhuislaan 2A is geopend waar de tentoonstelling 'Ocrietfabriek 1939-2008' te zien is. Zie www.historischekringeemnes.nl voor meer details.

Uit de krant