Gooise Kunstkring.
Gooise Kunstkring.

Gooise Kunstkring houdt eindexpositie

Algemeen

BLARICUM - "We hebben nooit gekozen voor de makkelijke weg. We hebben kunstenaars altijd geprikkeld", vertelt Elganan Jelsma. Samen met Barbara Houwers uit Blaricum en Herman van Doorn uit Utrecht richtte de Hilversumse in 2005 de Gooise Kunstkring op, een platform en ontmoetingsplek voor professionals in de kunstsector. Na tien jaar is het einde in zicht. Het laatste project staat op stapel: de eindexpositie op 4 oktober op Landgoed Zonnestraal.

Voordat Jelsma, Houwers en Van Doorn besloten de Gooise Kunstkring op te richten en zelf in het bestuur te gaan, was daar in 2004 al de kunstenaarsgroep Blahila, een verzameling van professionals uit diverse disciplines die samen exposeerden en elkaar op verschillende locaties ontmoetten. Deze groep was voor het trio een goed startpunt. Er was behoefte aan professionalisering en aan samenwerking. In 2005 was er amper sprake van kruisbestuivingen tussen beroepskunstenaars uit verschillende disciplines in het Gooi. Social media waren ook nog niet zo dominant als nu. De wereld van de kunstenaar was meestal niet groter dan het eigen atelier.

Zichtbaar
Dat wilden de drie doorbreken. Het atelier uit, andere kunstenaars ontmoeten tijdens sociëteiten, elkaar inspireren, stimuleren, experimenteren en vooral met elkaar samenwerken. Dat alles gebeurde onder de vlag van de Gooise Kunstkring. De kring groeide in de loop der tijd uit naar bijna honderd leden die wonen of werken in de regio het Gooi, Eemland en de Vechtstreek. "Collega's ontmoeten, kijken naar de mogelijkheden die samenwerking biedt en een groep kunstenaars goed zichtbaar maken, want dat is iets wat kunstenaars zelf niet zo goed kunnen", vertelt beeldend kunstenaar Jelsma.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant