In Laren kan G-Hockey gespeeld worden.
In Laren kan G-Hockey gespeeld worden.

Aandacht voor aangepast sporten

Sport

BEL - September is traditiegetrouw de Maand van het Aangepast Sporten. Gieneke Zandbergen kan nog niet zeggen of deze extra aandacht dit jaar veel mensen met een beperking over de streep heeft getrokken, maar de ervaringen uit vorige jaren zijn positief.

"Aantallen zeggen mij ook niet zo veel", zegt de coördinator Aangepast Sporten bij Sportservice Noord-Holland. "Ook als een minder grote groep mensen hierdoor weer in beweging komt, zie ik dat als pure winst."

Zelfvertrouwen
Uit onderzoek blijkt telkens weer dat het aangepaste sporten achterblijft. En dat is zonde, vindt Zandbergen, want sport is voor mensen met een beperking even hard nodig als voor ieder ander om zelfvertrouwen te krijgen en lekker in je vel te zitten.

"Het was een belangrijke reden om - nu al weer ruim twintig jaar geleden - het aangepaste sporten in 't Gooi op de kaart te zetten", zegt ze. De maand september is volgens Zandbergen ideaal om deze vorm van sport te promoten.

Grenzen verleggen
Na de zomervakantie pakt iedereen het sporten weer op en ook voor mensen met een beperking is het een mooi moment om grenzen te verleggen. "Dit jaar was de maand weer een groot succes", blikt Zandbergen terug.

"Veel verenigingen hebben open trainingen gegeven en sportclinics georganiseerd. Hoeveel mensen er hierdoor blijvend zijn gaan sporten, weet ik nog niet. We gaan dat in oktober evalueren. Maar stel dat elke vereniging er daardoor een sporter bij krijgt, dan ben ik al dik tevreden."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant