Afbeelding
Foto: Peter van Rietschoten

DAB geeft recht in eigen hand

Politiek

BLARICUM - DAB streeft naar inspraak en eigen regie van de inwoners van Blaricum. Een mooie reden om ‘Right to Challenge’ (RtC) voor te leggen aan de gemeenteraad.

"Met het 'recht van uitdagen' kunnen inwoners lokale voorzieningen en taken van de gemeente over nemen wanneer zij denken dat het beter of anders kan. Bewoners ontvangen hiervoor een budget en regelen zelf inspraak", legt DAB-fractievoorzitter Rob Bruintjes uit.

Het Right to Challenge is overgenomen vanuit Engeland en sinds 2015 ook in Nederland opgenomen in het wetsvoorstel Wmo. "Er zijn al veel gemeenten die dit initiatief hebben overgenomen en voorbeelden van schitterende burgerinitiatieven zijn na te lezen op de website www.righttochallenge.nl." DAB heeft de motie voor dit plan inmiddels ingediend bij de gemeenteraad en verwacht dat de andere partijen op dinsdag 6 maart tijdens de raadsvergadering net zo enthousiast en gewillig zijn om burgerinitiatief voor Blaricum te omarmen.

"Als we participatie en eigen regie serieus willen nemen, dan wil DAB dat de gemeente laat zien dat zij vertrouwen hebben in de inwoners van Blaricum. Transparantie! Inzicht in begroting en kosten en alle medewerking vanuit de gemeente om de inwoner het initiatief te laten uitvoeren." Heb je ideeën hierover? Stuur je reactie naar info@dabvoorjou.nl.

Uit de krant