<p>Douwe de Joode (l) en burgemeester Nanning Mol van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk trapte half juni de actie af.</p>

Douwe de Joode (l) en burgemeester Nanning Mol van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk trapte half juni de actie af.

(Foto: Bob Awick)

Al bijna 80.000 euro opgehaald met vriendenactie Johanneskerk

  Cultureel

LAREN/EEMNES - De actie ‘Maak werk van de Johanneskerk: word Vriend’ heeft al bijna € 80.000 euro opgeleverd. “Vele donateurs zijn daarmee ‘Vriend van de Johanneskerk 500’ geworden. De bedragen varieerden van een tientje tot enkele duizenden euro’s”, laat Douwe de Joode, secretaris van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk weten.

Het Bestuur van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk, onder voorzitterschap van burgemeester Nanning Mol, is blij verrast door de spontane en betrokken inzet van zo velen. “Ik denk dat de culturele ANBI-status die de Belastingdienst de stichting heeft verstrekt, daar zeker aan heeft bijgedragen.”

Totale renovatie
Voor de totale renovatie van dit cultureel erfgoed, het oudste gebouw van Laren, is 700.000 euro nodig. Door subsidies van de provincie Noord-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, bijdragen van de Gemeente Laren en de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE), was reeds een bedrag van 300.000 euro beschikbaar gesteld voor het werk aan het exterieur.

“Dat is recent gereed gekomen. De glanzende haan, de prachtige blauwe klok en het fraaie voegwerk, zijn er getuigen van. Voor het interieur is 400.000 euro nodig. Door de opbrengsten van de flyers en giften van vele inwoners van Laren en Eemnes, is inmiddels een bedrag van 320.000 euro bijeen gebracht. Er resteert nog 80.000 euro, eigenlijk 100.000 euro, want gebleken is dat de glas-in-lood ramen en het orgel bij nadere inspectie extra aandacht behoeven.”

Jubileum
Met de renovatie en herinrichting van het interieur wordt maandag 17 augustus begonnen. Dit zal tot het einde van het jaar duren. Dan is de Johanneskerk klaar voor het jubileum in 2021 en kunnen er niet alleen de gebruikelijke kerkdiensten plaatsvinden, maar zijn er ook alle voorzieningen voor andere bijeenkomsten zoals lezingen, concerten, diners en meer. Daarvoor worden ook diverse voorzieningen aangebracht.

“Omdat we nog aardig wat geld nodig hebben, wijzen wij als stichting iedereen graag nog op de mogelijkheid om ook via onze website www.johanneskerk500-laren.nl te doneren. Hier staat ook allerlei informatie over dit unieke cultureel erfgoed, het beleidsplan en de kosten van bepaalde onderdelen die gerenoveerd worden.”

Meer berichten