Afbeelding

Kijk en luister naar jong muzikaal talent uit de regio

Cultureel

BEL - Maar liefst 72 jongeren, waaronder Benthe Rebergen uit Blaricum, doen van vrijdag 26 tot en met zondag 28 februari mee aan het Prinses Christina Concours (PCC) West 2.

Ondanks corona gaat de klassieke muziekwedstrijd gewoon door. Dankzij een speciaal gebouwde digitale infrastructuur kunnen jonge muzikanten een filmpje insturen van hun optreden, waarmee zij kans maken op mooie prijzen. Het publiek kan alle filmpjes gratis bekijken en in de week van 1 maart stemmen voor de publieksprijs.

De deelnemers zijn tussen de twaalf en negentien jaar en afkomstig uit de wijde regio Noord-Holland en Flevoland. Iedereen die een muziekstuk aardig in de vingers heeft, kan meedoen aan de wedstrijd. Het is de 52ste editie van het concours, dat nu geheel online en coronaproof plaatsvindt. De muzikanten geven elk een optreden van maximaal 10 minuten en sturen dit in. De filmpjes worden beoordeeld door een professionele jury en na afloop ontvangen alle deelnemers persoonlijke feedback.  

Operazangeres

Een van de deelnemers is de 14-jarige Benthe Rebergen uit Blaricum. Ze zingt en wil later operazangeres of dierenarts worden. Benthe zegt over haar deelname aan het concours: “Ik hoop dat mensen genieten van mijn inzending en dat ik in de prijzen val! Ook kijk ik uit naar het jurycommentaar. Door mee te doen aan het het PCC heb ik een goede reden om stukken in te studeren. Zeker omdat er nu helemaal geen concerten zijn om voor te studeren.” 

Prinses Christina Concours 

Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor muziekeducatie en talentontwikkeling en stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours onder andere het klassieke concours, waar landelijk zo’n vierhonderd jongeren aan meedoen. Jonge muzikanten treden op voor jury en publiek, krijgen feedback op hun spel en maken kans op mooie prijzen, zoals concerten met orkesten en masterclasses. In totaal zijn er zes voorronden in verschillende regio’s van het hele land. Alle deelnemers maken kans op een plek in de Nationale Finale, die eind april ook online wordt uitgezonden. 

Persoonlijke favoriet

Alle ingestuurde filmpjes zijn vrijdag, zaterdag en zondag te zien op www.christinaconcours.nl. Iedereen, die dat wil, kan hier vanaf maandag 1 maart 18.00 uur tot en met vrijdag 5 maart 18.00 uur stemmen op zijn of haar persoonlijke favoriet. De winnaars van dit concours worden bekendgemaakt in een speciale bekendmakingsvideo die wordt uitgezonden op zondag 14 maart. 

Uit de krant