Een toost op het boek, dat zaterdag werd gepresenteerd.
Een toost op het boek, dat zaterdag werd gepresenteerd. Foto: Historische Kring Eemnes

Historische Kring presenteert Eemnesser Namenboek

Cultureel

EEMNES - Historische Kring Eemnes heeft zaterdag het eerste exemplaar van het Eemnesser Namenboek overhandigd aan burgemeester Roland van Benthem.

Het boek is eigenlijk een verlaat jubileumboek. “In de jaren vóór het 40-jarig bestaan van de Historische Kring Eemnes in 2019 is het idee ontstaan om alle in Eemnes bekende, maar inmiddels ook (bijna) vergeten benamingen van stukken grond, landerijen, wateren, straten, paden en huizen te beschrijven”, laat de historische kring weten.

Intensief speurwerk
Vier actieve leden, te weten Jaap Groeneveld, Henk van Hees, Wiebe van IJken en Dick Scherpenzeel hebben zich hiermee, ieder vanuit de eigen interesse voor een bepaald deelonderwerp, na jaren intensief speurwerk bezig gehouden en hun bevindingen aan het papier toevertrouwd.

Het resultaat: een boek van 240 pagina’s dik, met opsommingen en historische verklaringen van alle plaats-, veld-, water- en straatnamen in Eemnes. “Een zeer toegankelijk, prettig leesbaar en boeiend boek, ruim voorzien van foto’s van onder andere oude landkaarten, aktes, landschappen, gebouwen en woonhuizen.”

Gelukkig af
“Tijdens de naspeuringen kwam zoveel informatie boven water dat het om redenen van tijd gewoonweg niet lukte het resultaat nog in het jubileumjaar in boekvorm te krijgen. Ook corona had helaas een vertragend effect op de totstandkoming, maar gelukkig is het boek inmiddels af en beschikbaar voor iedereen die iets met Eemnes heeft.”

Het boek werd zaterdag in kleine kring met direct betrokkenen in de open lucht officieel gepresenteerd bij De Deel aan de Wakkerendijk. Voorzitter Liesbeth Lemckert verwelkomde de aanwezigen en schetste het traject van de totstandkoming van het boek, waarbij het tijdpad vanwege de vele historische informatie die werd gevonden steeds verder werd opgeschoven.

Opmerkelijke zaken
Hierna was het woord aan Jan Out, voorzitter van de redactie. Jan noemde een aantal opmerkelijke zaken die tijdens het onderzoek naar boven waren gekomen, onder andere waarom een bepaald stuk grond in de polder ‘De Snoekmaat’ is genoemd, dat Karel V in Eemnes grond heeft gehad en ook dat gebleken is dat niet alle straatnamen correct zijn geschreven. Het laatste gold ook voor benamingen die het Waterschap hanteerde.

Aan het eind van zijn praatje werden de vier auteurs naar voren gevraagd en werd het eerste exemplaar gezamenlijk door de vier auteurs en de redactievoorzitter overhandigd aan de burgemeester.

Lees- en naslagwerk
In zijn woordje dankte burgemeester van Benthem de medewerkers aan het boek voor hun inzet en het vele werk dat ze hebben verricht en feliciteerde Historische Kring Eemnes met dit prachtige lees- en naslagwerk.

Hij memoreerde dat het onderzoek voor het boek ook de aanleiding is geweest om in ieder geval één straatnaam aan te passen; de straat die is vernoemd naar de oud burgemeester van Eemnes, Jonkheer J.C. Röell.

Straatnaambordjes
Hij vertelde dat het ook de aanleiding is om in de loop van de komende jaren de reeds bestaande straatnaambordjes in de gemeente aan te passen en aan te vullen met een korte toelichting op de naam. Vergelijkbaar met de straatnaambordjes in Zuidpolder.

“Daaruit kunnen we concluderen dat met dit boek niet alleen een stuk historie is beschreven maar dat hiermee ook een stukje bewustwording en nieuwe beleidsvorming in gang is gezet.”

Gedicht en toost
Hierna werd door voormalig dorpsdichter Gerard Wortel het in het boek afgedrukte gedicht ‘Historische Kring’ voorgedragen, een toost uitgebracht en het officiële gedeelte van de bijeenkomst afgesloten.

Het boek is te koop voor slechts 12,50 euro. Hiervoor kunt belangstellenden terecht op de zaterdagmiddagen tussen 14.00 en 16.00 uur in de Oudheidkamer van de Historische Kring Eemnes aan de Raadhuislaan 2a. “Graag dan contant betalen. Voor online bestellingen verwijzen wij naar de website: www.historischekringeemnes.nl.”


Uit de krant