Jaap van Zweden die dirigeert.
Jaap van Zweden die dirigeert. Foto: Erik Schinkelshoek

Staande ovaties voor Jaap van Zweden en zijn vader Daniel

Cultureel

LAREN - Topdirigent en violist Jaap van Zweden heeft afgelopen maandagavond 20 juni in de grote zaal van Singer op indrukwekkende wijze de prachtige ‘Gran Partita KV 361’ van Wolfgang Amadeus Mozart, laten klinken. 

Het was een cadeau van hem aan de Vrienden van de 500 jarige Johanneskerk. Zij hadden de renovatie van dit cultureel erfgoed mogelijk gemaakt. De uitvoerende musici waren leden van het Concertgebouworkest uit Amsterdam onder de naam “Camerata RCO”.

Nog vele wensen
Nicolai Gelissen, voorzitter van de Vriendenstichting Johanneskerk 500, heette allen welkom en liet enkele foto’s projecteren over de renovatie van de kerk.

Hij dankte de Vrienden en deed een beroep op hen om ook de komende tijd stand by te zijn aangezien er nog vele wensen zijn om het multifunctionele karakter van de Johanneskerk vorm en inhoud te geven.

Serenade
Onder applaus namen daarna de musici en Jaap van Zweden hun plaats in en begon het genieten van die prachtige klanken. Na afloop ontvingen zij staande ovaties van deze  zeven delen tellende serenade.

Terwijl het podium werd ontruimd vertelde Jaap over het Papageno Huis en de ontwikkelingen om meer van deze woningen in Nederland een plek te geven in het belang van de jongeren die dit nodig hebben.

Verrassing
Nadat de vleugel naar het midden was gerold en geluid was aangesloten, verraste hij allen door te vertellen dat zijn bijna 95 jarige vader Daniel samen met zijn goede vriend violist Mischa Molthoff, nóg een concert zouden geven.

Onder luid applaus kwamen zij het podium op, namen hun plaats in en speelden dat de stukken eraf vlogen. Omdat Van Zweden senior meer van klassiek houdt, begon het af en toe met een klassieker zoals Beethoven om direct over te gaan in hun geliefde repertoire waarvan de Hongaarse dans Csárdás van Vittorio Monti voor viool en piano, het hoogtepunt vormde.

Staande ovatie
Ook hier staande ovaties voor dit duo dat evenals Jaap van Zweden in de bloemen werd gezet door Annemarie Armbrust, secretaris van de Vriendenstichting. Voormalig voorzitter van de Vriendenstichting, burgemeester Nanning Mol, bedankte Jaap, zijn vader Daniel, Mischa en de musici voor deze werkelijk unieke avond.

In de hal van Singer werd onder het genot van een drankje en hapje ontspannen nagepraat. Providence Capital, Voorma en Walch en Singer hebben deze prachtige avond mogelijk gemaakt.

Daniel van Zweden en Mischa Molthoff spelen piano en viool. Foto: Erik Schinkelshoek

Uit de krant