Dodenherdenking Eemnesser basisscholen en BEL-veteranen | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo LaarderCourant.nl
Archieffoto: Bob Awick

Dodenherdenking Eemnesser basisscholen en BEL-veteranen

  Historie

EEMNES - Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Eemnes en de veteranen die in de BEL-gemeenten wonen, herdenken woensdag 9 mei samen de oorlogsslachtoffers.

De leerlingen en de BEL-veteranen komen om 10.30 uur in de grote Nicolaaskerk in Eemnes samen. Na het welkomstwoord van burgemeester Van Benthem, vertelt Marga Hilhorst een verhaal over de oorlogstijd. Salma, Jurre, Jasmijn, Suzanne, Maartje, Bram en Tommy, winnaars van de gedichtenwedstrijd, dragen hun gedicht over dodenherdenking voor.

Daarna is er een voordracht van dichter Gerard Beentjes. Vervolgens lopen de leerlingen en de BEL-veteranen in een stille tocht naar het vrijheidsmonument aan 't Plantsoen. Hier wordt twee minuten stilte gehouden en leggen leerlingen en BEL-veteranen bloemen neer.

Dodenherdenking door scholen
Deze bijzonder dodenherdenking wordt voor het tweede jaar georganiseerd door de Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes en de gemeente Eemnes in samenwerking met de Eemnesser basisscholen. Met deze bijzonder dodenherdenking wordt voor de kinderen meer inhoud en betekenis gegeven aan dodenherdenking. In het voorjaar hebben de leerlingen een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog meebeleefd aan de hand van het project 'De Klas van 45'.

Combinatie BEL-veteranendag
De dodenherdenking door de scholen wordt gecombineerd met het ochtendprogramma van de BEL-Veteranendag. De BEL-veteranendag vindt voor de tiende keer plaats en staat in het teken van herdenken en bewustwording. De organisatie ligt dit jaar in handen van de gemeente Eemnes. De gemeente Eemnes heeft er voor gekozen om samen -met jong en oud - stil te staan bij wat oorlog met je doet en bij het herdenken van de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na het ochtendprogramma komen de BEL-veteranen terug bij de Wel voor een lezing door sergeant-majoor Els Schiltmans. Zij is lid van Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht en schrijfster van het boek Vermist is erger dan dood. Hierna nuttigen de BEL-veteranen traditiegetrouw de 'blauwe hap'. De dag wordt afgesloten met een rit met historische voertuigen naar het gedenkbord van radiotelegrafist sergeant Humphrey Watkin Hughes.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>