Emile laat wethouder Tijmen Smit en het echtpaar Haselaar graag zien wat voor kunst hij maakt en wil blijven maken in Laren.
Emile laat wethouder Tijmen Smit en het echtpaar Haselaar graag zien wat voor kunst hij maakt en wil blijven maken in Laren.

Wie heeft er een plek voor Emile van der Kruk?

Human interest

LAREN - Emile van der Kruk is een geprezen kunstenaar. Al 28 jaar maakt hij van hout werken in zijn atelier bij Houtzagerij Van Dijk in Laren. Door de brand daar in 2011 wordt het terrein nu anders ingericht. Er komt woningbouw. De houtzagerij houdt op te bestaan en Emile verliest zijn dierbare werkplek.

Niet hijzelf trekt daarover aan de bel, maar wel mede-kunstenaars Henni en Henk Haselaar en wethouder Tijmen Smit van Cultuur. "We moeten zo'n bijzondere kunstenaar voor Laren weten te behouden. Hiermee luiden we de noodklok!"

Hulp
Het was natuurlijk al langer bekend dat de werkplek van Emile niet meer eeuwig aan de Zijtak bij de houtzagerij zou zijn na de brand. "Hij is echter zo bescheiden", zegt Henni, "Hij zou zelf nooit om hulp vragen. Daarom ben ik met mijn man Henk naar wethouder Tijmen Smit gegaan."

"Die zei namelijk tijdens het uitreiken van het Art Laren Magazine voor de atelierroute dat hij graag wilde weten wat hij voor de cultuur in het dorp kan doen en hoe hij Laren op de kaart kan zetten. En dat kan door bijvoorbeeld deze kunstenaar voor het dorp te behouden."

Klein dorp
Wethouder Tijmen Smit ontving het paar hartelijk. "Dat is de kracht van het zijn van een wethouder in een klein dorp. Je kunt je nabijheid tonen, maar ik kan natuurlijk geen atelier voor deze kunstenaar regelen."

"Wel kunnen we met z'n allen een oproep doen aan de inwoners van Laren en op die manier de noodklok luiden. Wellicht heeft iemand een garage of een tuinhuis waar Emile zijn atelier in kan vestigen."

Mensen die Emile willen helpen, kunnen hem bereiken via telefoonnummer 06-22487406 of mail naar emilebeelden@gmail.com.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant