Boek over Larense verzetsstrijder August van Wilgenburg verschenen | Laarder Courant
Foto: PR

Boek over Larense verzetsstrijder August van Wilgenburg verschenen

  Mensen

LAREN - Er is een boek verschenen over de belangrijkste Larense verzetsstrijder, August van Wilgenburg. Het geeft een haarscherp beeld van het leven van een verzetsgezin in oorlogstijd. Een schokkend waargebeurd verhaal van een Larens verzetsgezin in oorlogstijd.

'De Larense winkelier August van Wilgenburg krijgt in 1943 via zijn zakelijke netwerk het verzoek om de Haagse verzetsman Teus van Vliet te helpen onderduiken. Samen zetten ze het Gooise verzet op en verbinden die aan de Landelijke Onderduikorganisatie (LO). August vraagt zijn goede vriend Johannes Hessels om mee te doen en al snel maken ze deel uit van het landelijke TOP-overleg. Hessels doet de financiën en Van Wilgenburg wordt gevraagd om een Landelijke Persoonsbewijzen (Falsificatie-) Sectie in Amsterdam op te zetten om onderduikers aan valse papieren te helpen. Door verraad wordt de hele groep door de Duitsers opgerold. Hessels en Van Wilgenburg worden in september 1944 in Vught gefusilleerd. De vrouw van Van Wilgenburg - Lucie Bovenhuis - schrijft in haar oorlogsdagboek over de zoektocht naar haar man, die dan al lang overleden is. Na de oorlog krijgt ze van concentratiekamp overlevenden te horen wat er met haar man en Hessels in Vught gebeurd is. Een schokkend waargebeurd verhaal van een Larens verzetsgezin in oorlogstijd.'

Lydia van Wilgenburg, dochter van August van Wilgenburg, legt tijdens de dodenherdenking op 4 mei te Laren een krans bij het oorlogsmonument op de Brink en burgemeester Rinske Kruisinga zal dan een stukje uit het boek voorlezen. De herdenking begint om 19.45 uur. Het boek is verkrijgbaar bij De Larense Boekhandel.

Meer berichten