Emma Jolie (5) bij pony Goofy, waarop ze een rit van 10 kilometer gaat maken om geld op te halen voor KiKa.
Emma Jolie (5) bij pony Goofy, waarop ze een rit van 10 kilometer gaat maken om geld op te halen voor KiKa. (Foto: Anoeska Majoor)

Emma Jolie (5) gaat ponyrit van 10 kilometer maken voor Kika

  Mensen

EEMNES - De nog jonge Emma Jolie uit Den Dolder gaat 18 juli vanuit Eemnes een rit maken van 10 kilometer met haar pony Goofy om geld op te halen voor KiKa. Ze wil zo aandacht vragen voor kinderen met kanker. Het meisje doet dit naar aanleiding van de huidkanker die haar moeder Anoeska (33) vorig jaar kreeg.

"In ons gezin lagen in die tijd alle avonturen met paarden stil", licht haar moeder het avontuur van Emma Jolie toe. "Via kennissen van ons had Emma Jolie van Kika gehoord.  Ze zei: 'die kinderen kunnen ook nooit op avontuur, daar wil ik iets voor doen'."

Impact
Het gaat inmiddels goed met de kanker van Anoeska. "Het heeft wel impact gehad, misschien wel meer achteraf dan tijdens de behandeling. Je staat er niet bij stil dat het jou kan gebeuren. Nadat ik weer opgeknapt was, hebben we die pony voor haar gekocht. Dat was altijd een droom van ons voor haar. We wilden niet meer wachten en voor ons is Goofy het symbool om het leven te vieren."

Paardrijden, of in het geval van Emma Jolie ponyrijden, is de kleuter met de paplepel ingegoten. Onder de naam Puur Paardrijden geeft mama Anouska namelijk paardrijles aan kinderen met een ontwikkelingsbeperking en is daarvoor veel in het Spookbos in Eemnes. "Maar 10 kilometer is voor haar ook een enorme tocht. We zullen wel 3 tot 4 uur onderweg zijn."

Geoefend
Daarom is de afgelopen tijd zo'n 4 keer per week geoefend met tochten die steeds langer werden. Emma Jolie rijdt dan pony en Anouska fietst er naast waar het kan. "In het begin liep ik er nog naast, maar daar is de afstand inmiddels te groot voor geworden."

Via via werd de actie van Emma Jolie gedeeld op sociale media en kan rekenen op steun van velen. "Het ultieme doel was uiteindelijk 1.000 euro, maar voor 200 euro hadden we het ook gedaan." Inmiddels is dat ultieme doel al ruimschoots overschreden met 1.345 euro en is nu al op 1.500 gesteld.

Warme douche
"Ik heb vooral gemerkt dat het verhaal de mensen iets doet. We hebben ook veel berichten ontvangen van mensen die we niet kennen en die het ook weer deelden met anderen. Dat is echt een aangename verrassing en een warme douche voor me."

Volgens haar moeder is Emma Jolie ook niet zo materiaal ingesteld. "Het geld doet haar niet zoveel, wel dat zoveel mensen haar willen helpen. Ze zegt tegen me dat ze al die namen op een lijstje gaat schrijven, ze kan dat net, 'want we doen het met zijn allen'. Het is heel leuk om te zien hoeveel mensen meeleven."

Afsluiting
De actie van haar dochter is voor het gezin ook een soort afsluiting van de nare periode die ze achter de rug hebben. "Wij hebben er niet veel ruchtbaarheid aangegeven, alleen in kleine kring wisten de mensen het. Het was voor mij een echte wake-up call. Ik ben nooit ziek en heb een goede weerstand. Toch kreeg ik kanker."

Wie de actie van Emma Jolie wil steunen kan dat doen via haar sponsorpagina www.actievoorkika.nl/emma-jolie-10-km-te-paard-voor-kika.

Meer berichten