Afbeelding

Anita Witzier komt voorlezen aan peuters in Brinkhuis Laren

Mensen

LAREN - Televisiepresentatrice Anita Witzier zal op 15 oktober met Nelly Brandt het PeuterVoorlees-halfuurtje in bibliotheek Brinkhuis Laren invullen.

Samen laaggeletterdheid voorkomen

Witzier is sinds 2020 ambassadeur bij Stichting Lezen en Schrijven. “Als presentatrice en als moeder besef ik hoe belangrijk het is dat jong en oud kunnen lezen en schrijven”, vertelt ze. “Via mijn bekendheid en mijn netwerk wil ik daarom mensen bereiken die op taalgebied een steun in de rug kunnen gebruiken. De samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. Daarom vind ik het belangrijk dat we ook als samenleving omzien naar elkaar. Dan verminderen en voorkomen we samen laaggeletterdheid.” 

Voorlezen helpt ontwikkeling

Met het PeuterVoorlezen iedere vrijdagochtend van 11.00 tot 11.30 uur staan “de deuren van de wereld wagenwijd open.” Naast het vaste team PeuterVoorlezers komt er met regelmaat een bekende inwoner van Laren voorlezen. “Het kan niet vaak genoeg gezegd: peuters die elke dag vijftien minuten worden voorgelezen, presteren op school beter in taal én rekenen”, legt de bibliotheek Laren uit. “Ook hebben ze een voorsprong in hun sociaal-emotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling. Hoe jonger kinderen zijn als zij worden voorlezen, hoe groter hun woordenschat op 22-jarige leeftijd. Dagelijks voorlezen heeft het grootste effect. Het liefst een paar keer per dag, maar langer dan vijf tot tien minuten per keer hoeft niet. Al verschilt dat natuurlijk wel per kind.”

Bibliotheek Brinkhuis Laren: “Ben je (groot)ouder of au pair van een of meerdere peuters? Kom dan eens binnen bij onze bibliotheek in Laren op de vrijdagochtend. De entree is gratis. Reserveren via www.bibliotheekhlb.nl of aan de balie van de bibliotheek.”

Uit de krant