Afbeelding
Foto: PR

Belangrijk dat ouderen meer inzicht krijgen in Wet maatschappelijke opvang

Mensen

BEL - Seniorenvereniging BasBEL organiseert op donderdag 1 december een voorlichtingsmiddag over de kansen die de Wet maatschappelijke opvang (Wmo) biedt voor senioren.

Ouderen zijn graag zo lang mogelijk zelfstandig, laat BasBEL-woordvoerder Ellen de Valk weten. “Huishoudelijke hulp, taxibonnen, dagopvang en traplift. Je probeert zo lang mogelijk zonder te kunnen, maar er komt een dag dat je het nodig hebt of dat je een buurman of vriendin ermee moeten helpen. En dan is het goed om iets te weten van de Wmo, de wet die de basis is voor deze voorzieningen.“

Maaltijdvoorziening

De Wmo biedt de grondslag voor algemene voorzieningen voor iedereen zoals dagopvang en maaltijdvoorziening. Daarnaast is de wet er voor zogenaamde maatwerkvoorzieningen. Deze voorzieningen zijn afgestemd op de individuele persoon, zoals huishoudelijke hulp, woningaanpassing of bijvoorbeeld een financiële tegemoetkoming in hulpmiddelen, bijvoorbeeld een scootmobiel. De Valk: “Vaak zijn deze mogelijkheden niet of niet voldoende bekend. Er is dan sprake van wat ambtenaren ‘onder-uitputting’ noemen. Dat wil zeggen dat niet iedereen gebruik maakt van de voorzieningen of de bijdragen waar hij of zij recht op heeft.”

Informatiemarkt

Tijdens de middag verzorgen de wethouders sociaal domein, Joke Lanphen uit Blaricum, Frits Westerkamp uit Laren en Mirjam Havinga uit Eemnes, een korte presentatie. Ambtenaren van de afdeling Maatschappelijke Zaken geven een toelichting van wat allemaal wel of niet kan op basis van de Wmo. Na de pauze is er een informatiemarkt om vragen te stellen in kleine groepen van zes of tien mensen.

De middag begint om 14.00 uur in de grote zaal van Johanneshove aan de Eemnesserweg 42 in Laren. De toegang is gratis. Om de zaal goed in te richten, is aanmelden gewenst. Dat kan via 035-5316079 of mail naar secretaris@basbel.nl.

Uit de krant