Rob de Kruijf (79): 'Als de uien plat liggen, moeten ze eruit' | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Tuinder Rob de Kruijf.
Tuinder Rob de Kruijf. (Foto: Jacqueline Roest)

Rob de Kruijf (79): 'Als de uien plat liggen, moeten ze eruit'

  Natuur en Milieu

EEMNES - Rob de Kruijf tuiniert al een halve eeuw. Hij kan niet meer zonder. De 79-jarige Eemnesser had de eerste tien jaar een tuin in Hilversum en nu alweer bijna veertig jaar in Eemnes.

Achttien jaar lang was De Kruijf ook voorzitter van volkstuinvereniging De Eemakker en in totaal zat hij 22 jaar in het bestuur. Onder zijn bewind werd het huidige complex opnieuw ingedeeld toen de Welkoop vanaf de Wakkerendijk naar de Noordersingel verhuisde.

Van alles wat
Rob verbouwt van alles op zijn landje. Van bloemkool, sperziebonen, prei en uien ("als ze plat liggen, moeten ze eruit en kunnen ze drogen") tot aan sla, andijvie, broccoli en kapucijners. "Ook Frieslanders", voegt hij daaraan toe. "Een vroege aardappelsoort, die ik nu al eet."

In het kasje op zijn terrein verbouwt hij ook tomaten en in de pruimenboom die vorig jaar nog goed was voor vijftig kilo vruchten moet nu met een vergrootglas naar de pruimen gezocht worden.

Dahlia's
"Het is verschrikkelijk en niet te verklaren", zegt hij. Als een van de weinige mannen kweekt hij ook dahlia's. "En hier aardbeien", zegt hij, wijzend op twee bedden.

Dagelijks trekt De Kruijf naar zijn volkstuin. "Het is voor mij puur ontspanning." Voor hem begin het seizoen al in maart, want: "Op 1 april moet je hem zwart hebben."

Omgespit
De Eemnesser bedoelt daarmee dat de tuin omgespit moet zijn. "Dan kun je er weer voldoende inzetten." Volgende week een mini-interview met tuinders Tineke en Bart Groenesteijn.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>